skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim umyj pomidory i paprykę. Obieramy paprykę z nasion, dowolnie kroimy pomidory. Przepuszczamy warzywa przez maszynę do mięsa. Powstałą masę rozprowadzamy na patelni i wysyłamy do ognia, gotujemy przez 20 minut.
W międzyczasie posiekaj strąki czerwonej ostrej papryki, przepuszczając je przez maszynkę do mięsa wraz z czosnkiem(oczywiście obieramy czosnek). Wysyłamy mieszaninę czosnku i pieprzu do Adjiki, mieszamy, gotujemy przez 10 minut.
wlej cukier i sól do Adjiki (ilość można dostosować do smaku), wlej olej roślinny i ocet, gotuj przez 10 minut.
spłucz pietruszkę, drobno posiekaj i włóż do Adjiki, trzymaj w ogniu przez ostatnie 5 minut. Kładziemy adżikę w sterylnych słoikach, które natychmiast zwijamy pokrywkami.
oto taka jasna przekąska - zimą pomoże się ogrzać i nie pozwoli się nudzić)
pyszne półfabrykaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g