skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj pomidory (wybierz miękkie domowe owoce - od tego będzie zależeć smak gotowego dania), pokrój na kawałki.
2. Umyj bułgarską paprykę, usuń łodygi i nasiona, pokrój na kilka części.
3. Opłucz jabłka, pokrój na 4 plasterki, Usuń strąki nasion.
4. Obierz czosnek, usuń łodygę z ostrej papryki (biorę paprykę prosto z nasionami - dla większej ostrości).
5. Przełóż wszystkie przygotowane i pokrojone składniki przez maszynkę do mięsa (użyj rusztu z małymi otworami).
6. Wlej cukier i sól do powstałej masy, Wyślij do ognia i gotuj przez pół godziny (po ugotowaniu) na średnim ogniu. Podczas gotowania powstanie piana, którą należy usunąć łyżką cedzakową.
7. 5 minut przed końcem wlej ocet, wymieszaj.
8. Rozłóż adjika w suchych, czystych słoikach i zwiń pokrywki. Owiń puste miejsca ręcznikiem frotte i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Dopiero potem możesz przenieść słoiki z adjiką do spiżarni, piwnicy lub piwnicy.
przytulna zima i pyszna adjika!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g