dżem jabłkowy bez cukru
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Wybieramy dojrzałe owoce, najlepiej nie najbardziej kwaśną odmianę.
2. Myjemy, czyścimy wszelkie ślady zepsucia-od tego zależy, jak długo przedmiot będzie przechowywany.
3. Pokrój w plasterki, włóż do rondla, napełnij wodą.
4. Gotuj przez 15 minut, nie zapomnij wymieszać.
5. Zmiel schłodzone gotowane plasterki jabłka przez sito.
6. Powstałą masę gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.
7. Gotowy dżem układamy w czystych, suchych, wysterylizowanych słoikach, hermetycznie zwijamy.
pożądane jest pasteryzowanie takiego dżemu w temperaturze 100°C przez 20 minut.
ciesz się jabłkowym smakiem i aromatem! Bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g