dżem z jabłek i gruszek
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
aby przygotować dżem, wybierz dojrzałe owoce.
umyj jabłka i gruszki, pokrój na małe kawałki. Usuwamy tylko skrzynkę nasienną, nie obieramy skóry. Przygotowane owoce wsypujemy do rondla, dodajemy pół szklanki wody i gotujemy. Gdy kawałki staną się miękkie, zmiel je za pomocą zwykłego sita. Można zmielić za pomocą blendera.
do powstałej masy Wprowadzamy cukier, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Nie zapomnij mieszać, aby dżem się nie przypalił. Musisz gotować, aż masa zmniejszy objętość o 1/3. Zajmie to około półtorej godziny.
ułóż gotowy dżem w czystych i suchych słoikach, szczelnie zamknij.
słodkiej herbaty w zimie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g