dżem z jabłek i gruszek

Wspaniały dodatek do herbaty! Spróbuj gotować! . Ten pyszny dżem nie będzie zbędny na stole ani zimą, ani latem. Udane połączenie jabłek i gruszek pozwala uzyskać pożądaną konsystencję-dżem okazuje się gęsty. Idealny jako nadzienie do ciast i innych wypieków.
hilja♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 41 g
167 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 20 min

aby przygotować dżem, wybierz dojrzałe owoce.
umyj jabłka i gruszki, pokrój na małe kawałki. Usuwamy tylko skrzynkę nasienną, nie obieramy skóry. Przygotowane owoce wsypujemy do rondla, dodajemy pół szklanki wody i gotujemy. Gdy kawałki staną się miękkie, zmiel je za pomocą zwykłego sita. Można zmielić za pomocą blendera.
do powstałej masy Wprowadzamy cukier, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Nie zapomnij mieszać, aby dżem się nie przypalił. Musisz gotować, aż masa zmniejszy objętość o 1/3. Zajmie to około półtorej godziny.
ułóż gotowy dżem w czystych i suchych słoikach, szczelnie zamknij.

słodkiej herbaty w zimie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy