skład / składniki
metoda gotowania
gotuj pierś w wodzie lub na parze.
przygotuj sos. Obierz paprykę i nasiona, pokrój w kostkę i zmiel w blenderze lub robocie kuchennym, aż będą gładkie. W razie potrzeby przetrzyj przez sito. Wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku ostrym sosem chili.
osusz gotowaną pierś ręcznikami papierowymi i pokrój na kwadratowe kawałki o wymiarach 3x3 cm i grubości nieco większej niż 1 cm.
rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu i smaż kawałki kurczaka z obu stron przez kilka sekund, aż pojawi się lekki rumieniec.
pokrój ogórek wzdłuż na pół, każdą połowę pokrój w plastry o grubości 7-8 mm.
ułóż sos w niskich szklankach warstwą 2 cm na drewnianych szaszłykach umieść plasterek ogórka i 3 kawałki kurczaka. Zanurz czubek szpikulca w szklance sosu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g