Marmolada Agrestowa

pyszne połączenie koloru i smaku przypadnie do gustu każdemu! Robię marmoladę agrestową głównie na święta, takie jak urodziny i Nowy Rok. Moi dwaj synowie po prostu go uwielbiają, a ja lubię go nie mniej, ale oczywiście robię tę marmoladę głównie dla nich i moich przyjaciół, niż dla siebie.
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 41 g
161 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h
ścieżka, którą przejdziemy, aby zrobić piękną i pyszną marmoladę z agrestu, rozpocznie się od stosu niedojrzałych jagód. Nie do końca Dojrzałe. Przenosimy je do rondla i dodajemy tylko odrobinę wody. Zamknij patelnię i gotuj jej zawartość na małym ogniu.

od czasu do czasu podglądamy pokrywę. Kiedy agrest zmięknie, jest to sygnał do przejścia do drugiej części gotowania. Przepuszczamy gotowane jagody przez sito, zamieniając je w kleik. Gotuj ten kleik na średnim ogniu, aż połowa całego płynu się z niego zagotuje. Sama masa powinna znacznie zmniejszyć objętość i stać się grubsza. Podczas gotowania powoli wprowadzamy cukier do dżemu i gotujemy, aż zgęstnieje, jak potrzebujemy.

wlej przyszłą marmoladę na szerokie naczynia. Spadnie również blacha do pieczenia. Pozwól naczyniu ostygnąć, pokrój na kawałki i zwiń w cukier puder.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy