Marmolada Agrestowa
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
ścieżka, którą przejdziemy, aby zrobić piękną i pyszną marmoladę z agrestu, rozpocznie się od stosu niedojrzałych jagód. Nie do końca Dojrzałe. Przenosimy je do rondla i dodajemy tylko odrobinę wody. Zamknij patelnię i gotuj jej zawartość na małym ogniu.
od czasu do czasu podglądamy pokrywę. Kiedy agrest zmięknie, jest to sygnał do przejścia do drugiej części gotowania. Przepuszczamy gotowane jagody przez sito, zamieniając je w kleik. Gotuj ten kleik na średnim ogniu, aż połowa całego płynu się z niego zagotuje. Sama masa powinna znacznie zmniejszyć objętość i stać się grubsza. Podczas gotowania powoli wprowadzamy cukier do dżemu i gotujemy, aż zgęstnieje, jak potrzebujemy.
wlej przyszłą marmoladę na szerokie naczynia. Spadnie również blacha do pieczenia. Pozwól naczyniu ostygnąć, pokrój na kawałki i zwiń w cukier puder.
od czasu do czasu podglądamy pokrywę. Kiedy agrest zmięknie, jest to sygnał do przejścia do drugiej części gotowania. Przepuszczamy gotowane jagody przez sito, zamieniając je w kleik. Gotuj ten kleik na średnim ogniu, aż połowa całego płynu się z niego zagotuje. Sama masa powinna znacznie zmniejszyć objętość i stać się grubsza. Podczas gotowania powoli wprowadzamy cukier do dżemu i gotujemy, aż zgęstnieje, jak potrzebujemy.
wlej przyszłą marmoladę na szerokie naczynia. Spadnie również blacha do pieczenia. Pozwól naczyniu ostygnąć, pokrój na kawałki i zwiń w cukier puder.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g