kasza manna mleczna z gruszkami

Jak sprawić, by dziecko pokochało kaszę mannę? Dodaj owoce!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 74 % 37 g
240 kcal
IG: 8 / 54 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
umyte i obrane gruszki kroję w cienkie plasterki. Dzielę żółtka z białek i ubijam je osobno w mikserze. Kładę garnek z mlekiem na kuchence, daję mu zikip, zmniejszam ogień i wsypuję tam semolinę, trochę masła i gotuję, ciągle mieszając. Gdy kasza manna jest gotowa i schłodzona, wlewam tam ubite żółtka, wsypuję cukier i dobrze mieszam. Przesuwam owsiankę do natłuszczonego naczynia do pieczenia, kładę na wierzchu talerze gruszkowe, które smaruję ubitym białkiem i pieczę w piekarniku przez około dwadzieścia minut. Przed włożeniem Formy do piekarnika podgrzewam ją przez kilka minut. Podaję jedzenie do stołu ciepłe, niezbyt gorące, ale też nie do końca zimne. Dla tych gości, którzy nie mogą tolerować kaszy manny, wrażenie kaszy manny zmienia się całkowicie na lepsze. Najważniejsze jest to, że podczas gotowania owsianki nie tworzą się grudki. Nikt ich nie lubi, ale po prostu ich nie znoszę i nie zjem potrawy z kaszy manny, jeśli złapie ją przynajmniej jedna, nawet mała bryła. W kuchni rosyjskiej kasza manna jest najczęściej uważana za jedzenie dla dzieci, a ten przepis kulinarny znalazłem w kolekcji potraw dla dzieci. Chociaż nie jestem wielkim fanem kaszy manny, to jedzenie tak bardzo mnie zainteresowało, że po raz pierwszy od lat chętnie je ugotowałem i zjadłem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy