kasza manna mleczna z gruszkami
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyte i obrane gruszki kroję w cienkie plasterki. Dzielę żółtka z białek i ubijam je osobno w mikserze. Kładę garnek z mlekiem na kuchence, daję mu zikip, zmniejszam ogień i wsypuję tam semolinę, trochę masła i gotuję, ciągle mieszając. Gdy kasza manna jest gotowa i schłodzona, wlewam tam ubite żółtka, wsypuję cukier i dobrze mieszam. Przesuwam owsiankę do natłuszczonego naczynia do pieczenia, kładę na wierzchu talerze gruszkowe, które smaruję ubitym białkiem i pieczę w piekarniku przez około dwadzieścia minut. Przed włożeniem Formy do piekarnika podgrzewam ją przez kilka minut. Podaję jedzenie do stołu ciepłe, niezbyt gorące, ale też nie do końca zimne. Dla tych gości, którzy nie mogą tolerować kaszy manny, wrażenie kaszy manny zmienia się całkowicie na lepsze. Najważniejsze jest to, że podczas gotowania owsianki nie tworzą się grudki. Nikt ich nie lubi, ale po prostu ich nie znoszę i nie zjem potrawy z kaszy manny, jeśli złapie ją przynajmniej jedna, nawet mała bryła. W kuchni rosyjskiej kasza manna jest najczęściej uważana za jedzenie dla dzieci, a ten przepis kulinarny znalazłem w kolekcji potraw dla dzieci. Chociaż nie jestem wielkim fanem kaszy manny, to jedzenie tak bardzo mnie zainteresowało, że po raz pierwszy od lat chętnie je ugotowałem i zjadłem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
