dżem z jarzębiny czerwonej
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
bardzo wiele osób z własnej ignorancji uważa czerwoną jarzębinę za absolutnie niejadalną jagodę i robi to na próżno, ponieważ można z niej ugotować całkiem sporo różnych potraw. Na przykład co roku zamykam kilka słoików czerwonego dżemu jarzębiny. Na szczęście tuż obok mojego domu znajduje się cały gaj jarzębiny. Dzielę się z Wami tym ciekawym przepisem kulinarnym. Czekamy więc na pierwsze przymrozki i idziemy do lasu po jarzębinę, usuwamy ją. W domu czyścimy go, myjemy i napełniamy zimną wodą. Pozwól jagodom stać tam przez około jeden dzień. Po tym czasie wyjmujemy i suszymy jagody. Następnie ponownie napełnij wodą i zrób to jeszcze 3 razy. Następnie przygotuj syrop. Aby to zrobić, wlej wodę do granulowanego cukru, umieść na średnim ogniu i ugotuj nasz syrop. Następnie napełnij jarzębinę gorącym syropem i wyjmij na zimno na jeden dzień. Po tym czasie wyjmujemy jagody i gotujemy pozostały syrop przez około 20 minut. Następnie jagody zanurzamy w syropie i gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut. Następnie schłodzić dżem, wlać do wysterylizowanych słoików i przekręcić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czerwona jarzębina - 43 kcal/100g