dżem pomidorowy z jabłkami i cytrynami
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
czerwone mięsiste pomidory zalej wrzącą wodą, aby były łatwe do czyszczenia. Zdejmij z nich skórę i zeskrob nasiona. Zmiel miąższ w blenderze na puree. Teraz musisz dodać cukier granulowany i skórkę z cytryny, a także sok z cytryny do przecieru pomidorowego. Wymieszaj wszystko i umieść w chłodnym miejscu na noc, przykrywając ręcznikiem.
następnego dnia usuń skórkę z jabłka i przetrzyj przez sito lub użyj blendera. Połącz jabłko i przecier pomidorowy w naczyniu do gotowania dżemu. Gotuj w jednym posiłku, aż będzie ugotowany. Włosi dodają do dżemu około 25 g rumu.
gotowy schłodzony dżem wlewa się do sterylizowanych słoików.
jest przechowywany w chłodnym miejscu pod nylonowymi pokrywkami.
Viva Italia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g