skład / składniki
metoda gotowania
ze wszystkich rodzajów domowych preparatów mam największe doświadczenie w przygotowywaniu takich potraw jak dżem. Wiem i umiem gotować wiele różnych słodyczy według różnych przepisów kulinarnych: z owoców, jagód, warzyw, a nawet suszonych owoców. Jednym z najbardziej niezwykłych, drogich, ale bardzo smacznych dżemów jest dżem z suszonych moreli. Opowiem ci o nim teraz. Najpierw bierzemy suszone morele, sortujemy je, wkładamy do rondla i napełniamy zimną wodą. W tym stanie suszone morele powinny stać 15. Następnie myjemy suszone morele trzy do czterech razy zimną wodą, ponownie napełniamy wodą i odstawiamy na około 6 godzin. Po tym czasie wyjmujemy suszone owoce i kroimy je na małe kawałki. Zawiesinę, w której znajdowały się suszone morele, filtrujemy, wlewamy do niej granulowany cukier, podpalamy i gotujemy syrop. Po zagotowaniu syropu przez 5-7 minut wprowadzamy do niego przygotowane suszone morele. Następnie włóż skórkę pokrojoną w cienkie paski do tego samego rondla. Gotuj masę przez około 15 minut. Po tym czasie dżem jest gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Skórka z mandarynki - 97 kcal/100g