dżem skórka pomarańczowa suszone morele

rozpływa się w ustach! Proste, smaczne i do tego szybkie! Dżem dla bliskich!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 57 g
230 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h 30 min

ze wszystkich rodzajów domowych preparatów mam największe doświadczenie w przygotowywaniu takich potraw jak dżem. Wiem i umiem gotować wiele różnych słodyczy według różnych przepisów kulinarnych: z owoców, jagód, warzyw, a nawet suszonych owoców. Jednym z najbardziej niezwykłych, drogich, ale bardzo smacznych dżemów jest dżem z suszonych moreli. Opowiem ci o nim teraz. Najpierw bierzemy suszone morele, sortujemy je, wkładamy do rondla i napełniamy zimną wodą. W tym stanie suszone morele powinny stać 15. Następnie myjemy suszone morele trzy do czterech razy zimną wodą, ponownie napełniamy wodą i odstawiamy na około 6 godzin. Po tym czasie wyjmujemy suszone owoce i kroimy je na małe kawałki. Zawiesinę, w której znajdowały się suszone morele, filtrujemy, wlewamy do niej granulowany cukier, podpalamy i gotujemy syrop. Po zagotowaniu syropu przez 5-7 minut wprowadzamy do niego przygotowane suszone morele. Następnie włóż skórkę pokrojoną w cienkie paski do tego samego rondla. Gotuj masę przez około 15 minut. Po tym czasie dżem jest gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Skórka z mandarynki - 97   kcal/100g

Podobne przepisy