dżem żurawinowy z orzechami
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
Las daje człowiekowi prezenty przez cały rok: grzyby, jagody, zioła lecznicze, pyszny wiosenny sok, pachnące kwiaty. Na bagnach i na nizinach można znaleźć wspaniałą jagodę-żurawinę. Od dawna znana jest ze swoich korzystnych właściwości. Istnieje wiele przepisów na wspaniałe napoje owocowe, kompoty, galaretki i dżemy.
niedawno krewni z północy przekazali mi paczkę z jasną dużą jagodą. W paczce znajduje się notatka z przepisem na dżem żurawinowy. Jeśli Ty też masz szczęście kupić tę zdrową jagodę i chcesz zrobić z niej dżem, chętnie podzielę się przepisem kulinarnym.
przygotuj wszystkie części dżemu, aby połączyć je w produkt końcowy. Najpierw umyj jagody pod bieżącą wodą, odrzuć wszystkie pomarszczone, zgniłe, aby nie zepsuły produktu. Zapach pleśni nie jest nam potrzebny. Zagotuj syrop cukrowy z wody i cukru. Zanurz żurawinę we wrzącej wodzie na 3-4 minuty, nazywa się to blanszowaniem. Gotuj do miękkości. Dżem jest gotowy, gdy jego kropla nie rozleje się na spodku. Orzechy należy gotować w wodzie przez pół godziny i posiekać. Posiekane orzechy zasypiaj w dżemie przez 10 minut, aż będą gotowe.
włóż do słoików i przechowuj w chłodnym miejscu.
orzechy nadadzą dżemowi ciekawy smak i aromat.
niedawno krewni z północy przekazali mi paczkę z jasną dużą jagodą. W paczce znajduje się notatka z przepisem na dżem żurawinowy. Jeśli Ty też masz szczęście kupić tę zdrową jagodę i chcesz zrobić z niej dżem, chętnie podzielę się przepisem kulinarnym.
przygotuj wszystkie części dżemu, aby połączyć je w produkt końcowy. Najpierw umyj jagody pod bieżącą wodą, odrzuć wszystkie pomarszczone, zgniłe, aby nie zepsuły produktu. Zapach pleśni nie jest nam potrzebny. Zagotuj syrop cukrowy z wody i cukru. Zanurz żurawinę we wrzącej wodzie na 3-4 minuty, nazywa się to blanszowaniem. Gotuj do miękkości. Dżem jest gotowy, gdy jego kropla nie rozleje się na spodku. Orzechy należy gotować w wodzie przez pół godziny i posiekać. Posiekane orzechy zasypiaj w dżemie przez 10 minut, aż będą gotowe.
włóż do słoików i przechowuj w chłodnym miejscu.
orzechy nadadzą dżemowi ciekawy smak i aromat.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g