prosty dżem malinowy na zimę

ulubiony dżem z dzieciństwa! Uwaga dla wszystkich mam! Moim zdaniem pyszny dżem malinowy powinien znajdować się w szafce kuchennej każdej rodziny. To bardzo smaczne jedzenie i dobre lekarstwo na przeziębienia i grypę. Lepiej, jeśli sam przygotujesz ten dżem. Teraz chciałbym podzielić się z wami procesem jego gotowania. Wysokiej jakości dżem malinowy przepis na ten przysmak i niezastąpiony naturalny lek wzmacnia jego dobrą reputację. Najlepsze odmiany malin do konserw to Marlboro i Usanka. Musisz wziąć nie dojrzałe, ale nie dojrzałe maliny, całe, gęste, pachnące.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 57 g
220 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

na początek zanurz Maliny w roztworze soli kuchennej (1 łyżeczka soli na szklankę ciepłej wody) na 10-15 minut. Po tym czasie maliny wyjmujemy i myjemy zimną czystą wodą. Teraz sortujemy jagody, wyjmujemy z nich rdzeń, kładziemy maliny na dużym naczyniu, zasypiamy połową granulowanego cukru i pozostawiamy do lodówki na około 6-8 godzin. Następnie z soku pojawiającego się na naszym naczyniu i pozostałego granulowanego cukru gotujemy syrop malinowo-cukrowy. Następnie w gotowym gorącym syropie rozprowadzamy przygotowane jagody i gotujemy na wolnym ogniu, aż będą ugotowane. Następnie pozostaje tylko ułożyć gotowy dżem w wysterylizowanych słoikach i zamknąć pokrywkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy