prosty dżem malinowy na zimę
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek zanurz Maliny w roztworze soli kuchennej (1 łyżeczka soli na szklankę ciepłej wody) na 10-15 minut. Po tym czasie maliny wyjmujemy i myjemy zimną czystą wodą. Teraz sortujemy jagody, wyjmujemy z nich rdzeń, kładziemy maliny na dużym naczyniu, zasypiamy połową granulowanego cukru i pozostawiamy do lodówki na około 6-8 godzin. Następnie z soku pojawiającego się na naszym naczyniu i pozostałego granulowanego cukru gotujemy syrop malinowo-cukrowy. Następnie w gotowym gorącym syropie rozprowadzamy przygotowane jagody i gotujemy na wolnym ogniu, aż będą ugotowane. Następnie pozostaje tylko ułożyć gotowy dżem w wysterylizowanych słoikach i zamknąć pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g