dżem różany
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc od tego, że bierzemy pąki czerwonych lub różowych róż, dokładnie je myjemy i usuwamy z nich płatki. Teraz drobno posiekaj płatki, wymieszaj z 0,5 kilograma granulowanego cukru, włóż do pojemnika i pozostaw na dwa dni. Po tym czasie możesz zacząć przygotowywać syrop. Aby to zrobić, mieszamy wodę, pozostały cukier, sok z połowy cytryny i gotujemy masę na średnim ogniu, aż cukier granulowany całkowicie się rozpuści. Gdy nasz syrop się ugotuje, włóż do niego kandyzowane różowe płatki i gotuj na bardzo małym ogniu, aż będzie całkowicie ugotowany. Następnie lekko schładzamy masę, układamy w wysterylizowanych słoikach i zamykamy pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki róż - 0 kcal/100g