dżem różany

Rajski smak tego dżemu doprowadza do szału. Myślę, że każda dziewczyna nigdy w życiu nie odmówi bukietu róż: białych lub czerwonych, dużych lub małych, Holenderskich lub wiejskich. Ale nie wszyscy wiedzą, że te kwiaty można również spożywać i przygotowywać z nich najbardziej różnorodne i smaczne potrawy. Teraz chciałbym podzielić się z wami przepisem kulinarnym na bardzo egzotyczny przysmak zwany dżemem z płatków róży.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 85 g
340 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

zaczynamy więc od tego, że bierzemy pąki czerwonych lub różowych róż, dokładnie je myjemy i usuwamy z nich płatki. Teraz drobno posiekaj płatki, wymieszaj z 0,5 kilograma granulowanego cukru, włóż do pojemnika i pozostaw na dwa dni. Po tym czasie możesz zacząć przygotowywać syrop. Aby to zrobić, mieszamy wodę, pozostały cukier, sok z połowy cytryny i gotujemy masę na średnim ogniu, aż cukier granulowany całkowicie się rozpuści. Gdy nasz syrop się ugotuje, włóż do niego kandyzowane różowe płatki i gotuj na bardzo małym ogniu, aż będzie całkowicie ugotowany. Następnie lekko schładzamy masę, układamy w wysterylizowanych słoikach i zamykamy pokrywkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki róż - 0   kcal/100g

Podobne przepisy