skład / składniki
metoda gotowania
moja rodzina używa tego przepisu od dłuższego czasu, dostaliśmy go od babci, a ona od babci. Myślę, że przez tak długi czas przepis przeszedł wiele zmian. Nie stał się mniej istotny. Główną zaletą tego przepisu kulinarnego jest to, że na jego podstawie można przygotować wiele różnych pysznych potraw. Solona papryka może służyć jako półprodukt do nadziewanej papryki lub być niezależną przekąską – wymyśl to sam, pokaż wyobraźnię.
przygotuj solankę: wymieszaj składniki i zagotuj je. Dokładnie umyj pieprz, ale tutaj przydaje się Twoja wyobraźnia – możesz usunąć ogony i nasiona z pieprzu lub możesz je zostawić. Bardziej lubię cały pieprz - bardziej malowniczo.
zanurz pieprz we wrzącej solance i gotuj, aż zmięknie i zmieni kolor (stanie się jaśniejszy w Kolorze). Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową i natychmiast włóż do słoików tak mocno, jak to możliwe. Słoiki powinny być suche i kalcynowane w piekarniku lub podgrzewane na parze i suszone. Nie ma potrzeby wlewania solanki, strąki i tak bardzo ciasno leżą do siebie, zatykają się na gorąco.
nawiasem mówiąc, zamiast wody możesz użyć soku pomidorowego, również 3 litry.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g