Sałatka śledziowa po duńsku

Zaskocz gości tą pyszną sałatką z niezwykłym pikantnym dressingiem. Godny zamiennik znudzonego śledzia pod futrem. Łatwy w przygotowaniu, dobry zarówno w dni powszednie, jak i na świątecznym stole. Mile zaskoczy i zachwyci Twoich gości i bliskich.
GałuszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 33 % 8 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ze śledzia usuń kości i pokrój na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki ugotować " w mundurkach & quot;, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć wrzącą wodą (aby usunąć gorycz i silny zapach) i spłukać zimną wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj jajka. Oczyścić. Oddziel białka od żółtek. Odłóż żółtka i posiekaj białka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłka obrać i wydrążyć. Pokrój w niezbyt duże kostki i skrop 1 łyżką.łyżki. soku z cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robienie tankowania. Rozgnieć żółtka. Dodaj do nich śmietanę lub śmietanę, musztardę, czarny pieprz, cukier i sok z cytryny. Jeśli śledź jest dressingiem molosolnym, dodaj sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W dużej filiżance wymieszaj wszystkie składniki sałatki, dodaj dressing i delikatnie wymieszaj. Odstawiamy na 30 minut i podajemy posypane posiekanym koperkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy