zupa grochowa z boczkiem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Opłucz groszek 3 razy i moczyć w wodzie przez 2-3 godziny.
Krok 2:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 3:
Pokrój marchewki
Krok 4:
Ziemniaki pokroić w plasterki
Krok 5:
Umieść pokrojone warzywa na patelni.Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.
Krok 6:
Dodaj wędzone żeberka.
Krok 7:
Dodaj namoczony groszek. Wlać wodę
Krok 8:
Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do miękkości (około 30 minut).
Krok 9:
Wyjmij żeberka z gotowej zupy.
Krok 10:
Zupę puree blenderem
Krok 11:
Wlej zupę do rondla, wlej śmietanę. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wlej zupę do misek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 514 kcal/100g