mini kanapki śniadaniowe

pyszna i pożywna przekąska odegra rolę wspaniałego aperitifu! Kiedy nadchodzi lato i pomidory zaczynają dojrzewać, często robię lekko solone zielone pomidory. Są pyszne z każdym mięsem, a po prostu z ziemniakami lub owsianką pszenną są również doskonałe. Ale w pociągu podmiejskim powiedziano mi kiedyś cudowny przepis kulinarny, który gotuję latem czasami za każdym razem, gdy tylko posolę pomidory. Ten przepis jest również dobry, ponieważ pomidory można zastąpić czerwonymi, świeżymi, zamiast nich umieścić ogórki (marynowane, solone lub świeże), to znaczy zmienić przepis, dostosować go do siebie i sezonu. Z poranną herbatą kanapki śniadaniowe idą z hukiem.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 45 % 10 g
124 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

przygotowywanie posiłków zaczynam od zmieszania masy kanapkowej. Przygotowuje się po prostu. Najpierw gotuję jajka na twardo i schładzam je w rondlu z bardzo zimną, prawie lodowatą wodą. Na każdym małym kawałku chleba żytniego rozprowadzam warstwę masła zmieszanego w blenderze z kawałkiem stopionego sera. Lekko solone pomidory i jajka kroję w cienkie plasterki i układam na kanapkach w tej kolejności: jeden pomidor, a każde kółko pomidora przykrywam kółkiem jajka. Bardzo drobno posiekaj zieloną cebulę z natką pietruszki i koperkiem i posyp kanapki ziołami. Czasami gotuję trochę inaczej: dodaję zielenie do masy kanapkowej, a na wierzch kładę gałązkę pietruszki i dekoruję każdą kanapkę cienkim plasterkiem cytryny. Okazuje się nie tylko bardzo smaczny, ale także niezrównanie piękny. To jedzenie gotuję zarówno w święta, jak i w dni powszednie. Jest po prostu niezastąpiona i bardzo się cieszę, że zdarzyło mi się poznać ten przepis kulinarny. W nastroju kładę kawałek szynki na każdej kanapce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy