skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowywanie posiłków zaczynam od zmieszania masy kanapkowej. Przygotowuje się po prostu. Najpierw gotuję jajka na twardo i schładzam je w rondlu z bardzo zimną, prawie lodowatą wodą. Na każdym małym kawałku chleba żytniego rozprowadzam warstwę masła zmieszanego w blenderze z kawałkiem stopionego sera. Lekko solone pomidory i jajka kroję w cienkie plasterki i układam na kanapkach w tej kolejności: jeden pomidor, a każde kółko pomidora przykrywam kółkiem jajka. Bardzo drobno posiekaj zieloną cebulę z natką pietruszki i koperkiem i posyp kanapki ziołami. Czasami gotuję trochę inaczej: dodaję zielenie do masy kanapkowej, a na wierzch kładę gałązkę pietruszki i dekoruję każdą kanapkę cienkim plasterkiem cytryny. Okazuje się nie tylko bardzo smaczny, ale także niezrównanie piękny. To jedzenie gotuję zarówno w święta, jak i w dni powszednie. Jest po prostu niezastąpiona i bardzo się cieszę, że zdarzyło mi się poznać ten przepis kulinarny. W nastroju kładę kawałek szynki na każdej kanapce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g