włoski sos sałatkowy

Przygotuj bardzo smaczny i wyrafinowany sos do różnych sałatek! Jak dla mnie idealny dressing do zupełnie różnych sałatek - zarówno zielonych, jak i roślin strączkowych itp. Taki dressing jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż majonez, używam go tylko i podobnych opcji. A gotowanie jest łatwe. Ogólnie polecam!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 73 % 37 g
węglowodany 22 % 11 g
398 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

1. Do słoika wlej oba ocet, oliwę z oliwek, wodę.
2. Posyp solą morską, włoskimi ziołami, czosnkiem w proszku, suszoną cebulą i czarnym pieprzem.
3. Dodaj miód.
4. Zamknij słoik pokrywką i dobrze wstrząśnij.

sos sałatkowy jest gotowy!

ten sos będzie przechowywany w lodówce do dwóch tygodni. Podczas przechowywania olej jest oddzielany od wody, dlatego przed użyciem opatrunku należy go podgrzać do temperatury pokojowej.

pyszne sałatki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Suszona cebula - 219   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy