pieczona nototenia na patelni
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
oczyść rybę z łusek i folii w środku, odetnij płetwy, spłucz pod bieżącą wodą. Wzdłuż całej tuszy wykonujemy płytkie nacięcia, posypujemy rybę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
panierujemy tusze w mące ze wszystkich stron, nie oszczędzając mąki i rozprowadzamy na dobrze rozgrzanej patelni z olejem roślinnym. Na dużym ogniu smażyć nutotenia z obu stron, aż powstanie złoty kolor, następnie przykryć pokrywką i po zmniejszeniu ciepła doprowadzić do pełnej gotowości (potrzeba około 4-5 minut).
nie czekaj, aż ryba ostygnie! Podawaj na stole z dowolnym dodatkiem lub sałatką warzywną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Nototenia Marble - 156 kcal/100g