skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domową shawarmę z wieprzowiną? Przygotuj jedzenie. Weź najświeższy i najdelikatniejszy chleb pita, smak przyszłej shawarmy zależy w połowie od jego smaku. Lepiej jest wziąć polędwicę wieprzową lub jej najbardziej miękkie miejsca, ale niezbyt tłuste. Zamiast kapusty pekińskiej możesz wziąć zwykłą białą kapustę. Z przypraw weź dowolne ulubione.
Krok 2:
Umyj kapustę, odetnij żądaną część. Pokrój go w cienkie paski. Jeśli masz białą kapustę, delikatnie wyciśnij ją rękami, lekko dodając sól. W ten sposób stanie się bardziej miękki i smaczniejszy. Nie musisz tego robić z Pekinem — jest już miękki.
Krok 3:
Dobrze opłucz ogórki, osusz. Odetnij ich końcówki. Pokrój ogórki w cienkie paski. Aby to zrobić, najpierw pokrój je na talerze wzdłuż, a następnie pokrój je w poprzek.
Krok 4:
Umyj pomidory, osusz. Ostrym nożem pokrój je w cienkie pierścienie.
Krok 5:
Umyj mięso i dobrze wysusz, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć — będzie duszony. Pokrój mięso w cienkie paski. Pamiętaj, aby podczas cięcia wziąć pod uwagę kierunek włókien. Aby mięso pozostało miękkie, musisz przeciąć włókna. Podczas krojenia włókna skurczą się, a mięso będzie twarde.
Krok 6:
Przygotuj sos. Dodaj keczup do majonezu i wymieszaj. Wskazałem proporcje na nasz gust, radzę Ci dodać trochę i spróbować, możesz włożyć mniej lub więcej keczupu.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Smażę na nieprzywierającej patelni. Wlej niewielką ilość oleju roślinnego i podgrzewaj przez kilka minut. Włóż mięso. Bardzo ważne jest, aby dobrze podgrzać patelnię, mięso natychmiast zacznie się smażyć, a na nim utworzy się skorupa, która niejako "uszczelni" sok w środku, dzięki czemu mięso pozostanie miękkie i soczyste. Z tego samego powodu zacznij od razu mieszać mięso, aby przyrumienić je ze wszystkich stron.
Krok 8:
Gdy mięso zmieni kolor, dodaj sól i przyprawy. Wymieszać. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw mięso na 10-15 minut. To wciąż wieprzowina, potrzebuje czasu, żeby się ugotować.
Krok 9:
Następnie zdejmij pokrywkę i jeśli w mięsie pozostanie wilgoć, odparuj ją. Jeśli mięso jest już suche i smażone, wyłącz ogień. Niech mięso trochę ostygnie, ale nie za bardzo, żeby się nie przypaliło.
Krok 10:
Rozłóż arkusz pita krótką częścią do siebie. Rozłóż na środku, lekko odsuwając się od krawędzi, kilka łyżek sosu.
Krok 11:
Połóż na nim kapustę. Połóż ogórki na kapuście.
Krok 12:
Połóż mięso na warzywach. Rozłóż ilość warzyw i mięsa na porcje. Oznacza to, że jedna porcja to jedna trzecia całej ilości.
Krok 13:
Na wierzch ułóż plasterki pomidora.
Krok 14:
Zacznij owijać shawarmę. Najpierw złóż pozostałą krawędź, kładąc ją na nadzieniu. Następnie złóż boczne krawędzie po obu stronach.
Krok 15:
Zawiń w ten sposób cały chleb pita, lekko spłaszczając nadzienie.
Krok 16:
Rozgrzej patelnię grillową. Połóż na nim gotową shawarmę.
Krok 17:
Smaż shawarmę z obu stron, aż pojawią się paski. Smażenie nie jest procesem obowiązkowym. Shawarma może być spożywana natychmiast po owinięciu. Ale podczas smażenia chleb pita jest lekko chrupiący, nadzienie dobrze się nagrzewa, co bardzo pozytywnie wpływa na smak shawarmy. Podczas serwowania możesz przeciąć shawarmę na pół, więc wygodniej będzie ją jeść. Smacznego!
bardzo często robię shawarmę w domu, wszyscy ją kochamy. Częściej robię z kurczakiem, ale czasami z wieprzowiną.
oprócz warzyw z przepisu możesz dodać cebulę, czosnek, koreańską marchewkę, pikle, paprykę do shawarma. Wszystko, co kochasz i masz pod ręką.
aby nieco obniżyć kalorie, użyj jogurtu lub śmietany jako sosu.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g