w tradycjach kulinarnych ludów śródziemnomorskich oregano zajmuje honorowe miejsce w tytule jednej z najczęściej używanych przypraw, czasem nawet – niezbędnego, złożonego składnika przepisu na danie. Aromat rozprowadzany przez oregano jest charakterystyczną cechą tego rodzaju przyprawy, dzięki czemu jest poszukiwany przede wszystkim jako dodatek aromatyczny.
jednak korzystne właściwości oregano, znane od czasów starożytnych, uczyniły go aktywnym składnikiem wielu ludowych nalewek i maści leczniczych.
Zakres potraw, do których trafia oregano, obejmuje potrawy z grzybów, zupy, zwłaszcza na bazie produktów morskich, a także różne rodzaje makaronów, zaczynając od klasycznych przykładów włoskiej kuchni. Oregano jest najbardziej aktywne do gotowania w kuchni hiszpańskiej, Greckiej, francuskiej i kuchni krajów Ameryki Południowej.
jest dobra w potrawach grzybowych. Bardzo miło jest nalegać na olej roślinny lub ocet. Aby roślina nie straciła zapachu, należy przyprawić je jedzeniem przez pięć minut przed usunięciem z ognia.
131 kcal
3 hours
Wypróbuj nowe, ciekawe danie z bakłażana! Pyszna jagnięcina z bakłażanem,
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Świąteczny stół
- Naczynia kuchenne
- Drugie danie
- Mięso i produkty mięsne
- Warzywa
- Słodkie
- Wypieki
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Z krakersami
- Czosnek
- Dania z oregano
- Z papryką
- Sól
- Przepisy w folii
- Dania z olejem roślinnym
- Smażenie
- Na patelni
- Drugie z mięsa
- Drugie z bakłażana
- Przepisy na 8 marca
- Z baraniny
- Z pomidora
- Z bakłażana
- Z cebula
- Bez jajek
- Przepisy bezmleczne
- Cukier