etymologicznie rosyjska nazwa rośliny pochodzi od słowa & laquo;paść», co oznacza pastwisko. Lecznicze właściwości kozieradki znane są od czasów starożytnych. Tak więc Egipcjanie i Grecy spożywali go jako warzywo, a nasiona były używane do balsamowania mumii. W celach leczniczych był stosowany jako środek na łysienie. Zastosowano roślinę, aby ułatwić poród i zwiększyć laktację. Herbata kozieradkowa pomaga w skurczach żołądka. Roślina obniża poziom cukru we krwi, jest stosowana zewnętrznie w stanach zapalnych skóry. Nasiona były używane jako przyprawy. Ojczyzna kozieradki & ndash; Liban, Syria. Roślina jest uprawiana prawie wszędzie. Najczęstszą nazwą kozieradki jest przyprawa & ndash; Szambala. Jedzą liście, delikatne łodygi i produkują «zielony ser» z suchej rośliny. Przyprawa ma orzechowy smak. Zawartość tej przyprawy w curry (15-20%), Chutney jest wysoka. Dodaj kozieradkę do ciasta podczas pieczenia chleba, do marynaty. Z nasion robi się kawę, z młodych roślin & ndash; sałata. Śluz uzyskiwany z nasion jest stosowany w przemyśle tekstylnym i farmaceutycznym. Tak więc przygotowuje się z niego plastry bakteriobójcze, leczy przeziębienia. Bardzo trudno jest zmielić nasiona w domu, więc przyprawę można kupić w sklepie w postaci proszku. Należy jednak pamiętać, że proszek jest nieco gorzki, dlatego zaleca się stosowanie świeżo zmielonych nasion. Przed użyciem należy je usmażyć na suchej patelni, aby nie zaczerwieniły się, w przeciwnym razie będą gorzkie.
kozieradka jest również znana pod nazwą
fenugrek
.
102 kcal
40 minutes
Tradycyjne gruzińskie lobio z zielonej zielonej fasoli. Tradycyjne gruzińskie
97 kcal
20 days6 hours40 minutes
Świetna przekąska do piwa lub wina - suszone pikantne mięso! Przygotuj!
50 kcal
2 days12 hours
Dość niezwykły pikantny kęs! Niewiele gospodyń domowych wie, jak gotować słone
61 kcal
27 days30 minutes
Świetną suszoną wołowiną w domu jest basturma. Powiemy Ci, jak zrobić basturmę
284 kcal
12 hours30 minutes
Przyprawy można kupić w sklepie, ale domowe są o wiele smaczniejsze! Chaman to
117 kcal
22 days
Idealna przystawka mięsna na każdy świąteczny stół! Basturma wołowa po ormiańsku
112 kcal
14 days
Solone, a następnie dobrze suszone surowe mięso. Przygotowanie basturmy
96 kcal
1 hour30 minutes
Spróbuj zrobić to pyszne i aromatyczne danie! Pikantne warzywa są przygotowywane
122 kcal
30 days
Bardzo smaczne mięso delikatesowe kuchni ormiańskiej. Kuchnia ormiańska zawsze
162 kcal
20 days4 hours50 minutes
Najsmaczniejszą przekąską na przyjazne spotkania jest pikantne suszone mięso!
139 kcal
1 hour20 minutes
Pikantny, aromatyczny gulasz z kurczaka. Jakie to pyszne!
285 kcal
2 hours
Obfite, bardzo smaczne danie kuchni gruzińskiej zachwyci Twoją rodzinę! Istnieje
115 kcal
1 hour10 minutes
Lubisz gotować królika? Spróbuj ugotować jego wątrobę!
106 kcal
1 hour30 minutes
Pyszne, delikatne i bez większych kłopotów! Spróbuj I ty!
69 kcal
30 minutes
Przepis na prawdziwą piekącą Adjikę! Ostra-ostra!
112 kcal
3 hours
Bogata i aromatyczna zupa grochowa jest idealna na zimowy obiad, naprawdę. Gęsta
141 kcal
3 hours
Przygotuj niesamowicie pyszne pierwsze danie z bułgarskim smakiem! Dla mnie
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Kuchnia narodowa
- Drugie danie
- Przystawki
- Warzywa
- Orzechy
- Rośliny strączkowe
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Z fasoli
- Czosnek
- Kozieradka
- Z papryką
- Sól
- Koperek
- Dania z olejem roślinnym
- Kuchnia kaukaska
- Smażenie
- Duszenie
- Lobio z fasoli
- Duszone warzywa
- Z pomidora
- Z cebula
- Bez jajek
- Zbilansowana dieta
- Wegetarianizm
- Bezmleczny stół
- Przepisy bezmleczne
- Z orzechami włoskimi