krem mascarpone ze śmietaną, jajkami i cukrem

lekki, przewiewny, delikatny deser to jedna Rozkosz! Ten krem doskonale nadaje się do podania jako deser. Koniecznie spróbuj-to po prostu niesamowita Rozkosz smaku! Ponadto pomoże, gdy goście są na wyciągnięcie ręki-stanie się wykwintną i piękną ucztą. A na ciasto też się sprawdzi.
Płatek śnieguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 63 % 27 g
węglowodany 26 % 11 g
319 kcal
IG: 30 / 0 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

Przygotuj dwa czyste pojemniki do ubijania. W jednym rozbijamy białka, w drugim żółtka.

ubij białka szczyptą soli, aż utworzą się mocne szczyty, a żółtka z cukrem pudrem są białe.

śmietanę (powinny być dobrze schłodzone) ubij mikserem, aż powstanie gęsta, Puszysta masa. Ubijaj przez 5-7 minut na niskich obrotach, w przeciwnym razie śmietana może się osadzić.

włóż ser mascarpone, ubite żółtka i śmietanę do głębokiej miski. Delikatnie wymieszaj.

dodaj białka w częściach-w trzech dawkach. Delikatnie wymieszaj ruchami od góry do dołu.

schłodzić krem w lodówce przez godzinę (przynajmniej), po czym można go ułożyć w piękne miski i podać gościom.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy