krem mascarpone ze śmietaną, jajkami i cukrem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
Przygotuj dwa czyste pojemniki do ubijania. W jednym rozbijamy białka, w drugim żółtka.
ubij białka szczyptą soli, aż utworzą się mocne szczyty, a żółtka z cukrem pudrem są białe.
śmietanę (powinny być dobrze schłodzone) ubij mikserem, aż powstanie gęsta, Puszysta masa. Ubijaj przez 5-7 minut na niskich obrotach, w przeciwnym razie śmietana może się osadzić.
włóż ser mascarpone, ubite żółtka i śmietanę do głębokiej miski. Delikatnie wymieszaj.
dodaj białka w częściach-w trzech dawkach. Delikatnie wymieszaj ruchami od góry do dołu.
schłodzić krem w lodówce przez godzinę (przynajmniej), po czym można go ułożyć w piękne miski i podać gościom.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g