serniki. Placki z twarogu na patelni
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do gotowania serników
Krok 2:
Wlej twaróg do miski. Może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Dodaj sól i cukier do twarogu. Dobrze wymieszaj i dodaj przesianą mąkę, wszystko ponownie wymieszaj. Wbij jajka i wymieszaj, aż będą gładkie. Ciasto jest gotowe.
Krok 3:
Podpalamy patelnię, wlewamy do niej olej roślinny i podgrzewamy. Rozłóż ciasto twarogowe na rozgrzanej patelni łyżką i smaż z obu stron na piękny złoty kolor.
Krok 4:
Serniki można podawać ozdobione dowolnymi jagodami i listkami mięty, a także kwaśną śmietaną lub pastą czekoladową. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g