bryłki jak w kfc

Przygotuj ulubioną przekąskę w domu! To bardzo proste! Bryłki, takie jak kfc, są kochane przez wielu, ale nie wszyscy wiedzą, jak można je przygotować samodzielnie w domu. Ale to prawda-nie trzeba iść gdzieś, aby cieszyć się soczystym kurczakiem w chrupiącej skorupce. Przepis nie jest skomplikowany, najważniejsze jest posiadanie zestawu niezbędnych składników i jest bardzo mały. Aby mięso z kurczaka było maksymalnie soczyste, jest wstępnie marynowane. To dodatkowa strata czasu, ale gotowe danie to więcej niż opłaca.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 59 % 37 g
węglowodany 25 % 16 g
422 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 20 min

1. Piersi z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. Pokrój przygotowanego kurczaka na małe kawałki.

2. Włóż pokrojone mięso z kurczaka do głębokiej miski. Wlej do niego beztłuszczową śmietanę, sól i pieprz, wymieszaj.

3. Przykryj miskę pokrywką, Wyślij do lodówki na trzy do czterech godzin. Po określonym czasie wyjmujemy miskę z lodówki, spuszczamy śmietanę.

4. Wlej mąkę na płaskie naczynie. Można go wstępnie przesiać, aby nie było grudek.

5. Rozbij jajka do osobnej miski, ubij widelcem, aż będą gładkie. Zmiel płatki kukurydziane, ale nie na proszek. Kawałki powinny być wystarczająco duże.

6. W innym pojemniku wymieszaj bułkę tartą, pokruszone płatki kukurydziane, suszone oregano, sól i czarny pieprz, paprykę, czosnek i cebulę w proszku.

7. Wlej olej roślinny do rondla o małej średnicy. Wysyłamy do ognia. Aby dowiedzieć się, kiedy olej jest gotowy do smażenia, musisz zanurzyć w nim niewielką ilość panierki. Jeśli olej skwierczy i pieni się dookoła - gotowe.

8. Najpierw panierujemy kawałek kurczaka w mące, a następnie zanurzamy w cieście jajecznym. Po cieście panierujemy w chrupiącej mieszance. W ten sposób przygotowujemy wszystkie kawałki do smażenia.

9. Włóż kurczaka do sitka do głębokiego smażenia, zanurz go w gorącym oleju. Smażyć bryłki przez 7-10 minut, aż pojawi się złoty kolor. Możesz smażyć bez tego samego rusztu, po prostu zanurzając mięso w oleju. Możesz go usunąć łyżką cedzakową lub szczypcami kuchennymi.

10. Połóż smażone kawałki mięsa na ręczniku papierowym. Pozwól, aby nadmiar tłuszczu zniknął. Podawaj na gorąco z ulubionym sosem do wyboru.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Płatki kukurydziane (cornflex) - 388   kcal/100g
  • Płatki kukurydziane - 388   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Suszona cebula - 273   kcal/100g

Podobne przepisy