Klasyczne pączki na mleku

Przygotuj rozpływające się w ustach pączki! Najprostszy przepis! Klasyczne pączki na mleku można podawać z herbatą lub kawą. To świetna alternatywa dla zakupionych bułek i innych słodyczy. Domowe wypieki przygotowane własnymi rękami są znacznie smaczniejsze,ponieważ zainwestowano w nie wszystkie wysiłki gospodyni. Pączki mogą być okrągłe lub w kształcie bajgla - z otworem w środku. Bez względu na to, jaki kształt nadać pączkom, będą bardzo smaczne. Możesz ozdobić je lukrem, posypką cukierniczą lub cukrem pudrem.
TusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 50 % 36 g
węglowodany 43 % 31 g
463 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia. Podgrzej do ciepłego stanu, do około 38 stopni. Można również podgrzać w kuchence mikrofalowej.

2. Do ciepłego mleka wsypujemy dwie łyżki mąki, cukier i suche drożdże. Wszystko to wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny.

3. Gdy ciasto będzie gotowe (pojawi się Piankowa Czapka), przesiej do niego resztę mąki. Konieczne jest przesiewanie, aby pozbyć się grudek.

4. Dodaj szczyptę soli, rozbij jajko, a także rozłóż zmiękczone masło. Aby olej był miękki, wyjmujemy go z lodówki z wyprzedzeniem przed rozpoczęciem gotowania.

5. Zagnieść ciasto na powierzchni roboczej. Jest dość miękki, ale nie przykleja się do dłoni. Ugniataj powoli, około 10 minut.

6. A teraz włóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą. Pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu chronionym przed przeciągami.

7. Po określonym czasie rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 5 mm. Wycinamy koła za pomocą szklanki, wewnątrz każdego koła wykonujemy otwór za pomocą korka z butelki lub innego urządzenia.

8. Wlej olej roślinny do rondla o małej średnicy, Wyślij do ognia. Aby dowiedzieć się, czy olej się rozgrzał, wystarczy zanurzyć w nim drewniany szpikulec, z niego powinny wyjść bąbelki.

9. W dobrze rozgrzanym oleju rozprowadź kilka pączków, smaż z obu stron na złoty kolor. Pączki smażone są bardzo szybko, zwłaszcza druga partia i wszystkie kolejne. Dlatego nie należy oddalać się od pieca. Wycięte środki można również usmażyć.

10. Gorące pączki układamy na naczyniu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

w razie potrzeby posyp pączki mieszanką brązowego i białego cukru, aby wyglądały elegancko i apetycznie.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy