skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mleko do rondla, Wyślij do ognia. Podgrzej do ciepłego stanu, do około 38 stopni. Można również podgrzać w kuchence mikrofalowej.
2. Do ciepłego mleka wsypujemy dwie łyżki mąki, cukier i suche drożdże. Wszystko to wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny.
3. Gdy ciasto będzie gotowe (pojawi się Piankowa Czapka), przesiej do niego resztę mąki. Konieczne jest przesiewanie, aby pozbyć się grudek.
4. Dodaj szczyptę soli, rozbij jajko, a także rozłóż zmiękczone masło. Aby olej był miękki, wyjmujemy go z lodówki z wyprzedzeniem przed rozpoczęciem gotowania.
5. Zagnieść ciasto na powierzchni roboczej. Jest dość miękki, ale nie przykleja się do dłoni. Ugniataj powoli, około 10 minut.
6. A teraz włóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą. Pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu chronionym przed przeciągami.
7. Po określonym czasie rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 5 mm. Wycinamy koła za pomocą szklanki, wewnątrz każdego koła wykonujemy otwór za pomocą korka z butelki lub innego urządzenia.
8. Wlej olej roślinny do rondla o małej średnicy, Wyślij do ognia. Aby dowiedzieć się, czy olej się rozgrzał, wystarczy zanurzyć w nim drewniany szpikulec, z niego powinny wyjść bąbelki.
9. W dobrze rozgrzanym oleju rozprowadź kilka pączków, smaż z obu stron na złoty kolor. Pączki smażone są bardzo szybko, zwłaszcza druga partia i wszystkie kolejne. Dlatego nie należy oddalać się od pieca. Wycięte środki można również usmażyć.
10. Gorące pączki układamy na naczyniu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
w razie potrzeby posyp pączki mieszanką brązowego i białego cukru, aby wyglądały elegancko i apetycznie.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g