kupaty z sosem na patelni

spraw, aby obiad był sycący i apetyczny! To nie jest trudne! Kupaty z sosem gotowane na patelni zaskoczą miłośników domowych kiełbasek. Zwykle kupaty są smażone na oleju, pieczone w piekarniku, grillowane. Ale z sosem-to rzadka sprawa. I na próżno! Kiełbaski są Mega soczyste i apetyczne! Sos według tego przepisu doskonale uzupełnia kupaty wieprzowe.
TaritoriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 17 % 5 g
204 kcal
IG: 67 / 17 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Mięso myjemy, kroimy na kawałki. Nie odcinamy tłuszczu z mięsa, z nim kąpiele okażą się bardziej soczyste. Rozmiar i kształt kawałków nie jest ważny, najważniejsze jest to, że wygodnie jest przejść przez maszynę do mięsa. Zmiel przygotowaną wieprzowinę za pomocą maszynki do mięsa.

2. Obierz cebulę i czosnek. Przełóż czosnek przez prasę, Wyślij do miski do mięsa mielonego. I posiekaj cebulę za pomocą maszynki do mięsa. Obfitość cebuli sprawia, że wieprzowina jest delikatna i soczysta.

3. A teraz kolej na przyprawy i przyprawy: dodaj zmielony czarny pieprz, chili, paprykę, suszoną bazylię, zioła prowansalskie. Wszystko mieszamy tak dokładnie, jak to możliwe.

4. Wlej wodę do mięsa mielonego, wymieszaj. Przykryj miskę pokrywką (możesz dokręcić folią spożywczą) i wyślij do lodówki na 2 godziny.

5. Następnie za pomocą specjalnej dyszy do maszynki do mięsa wypełniamy jelita mięsem mielonym, po 12-13 centymetrach podwiązujemy jelito nitką, możesz po prostu przewinąć kilka razy.

6. Powstałe kupaty można natychmiast ugotować lub zamrozić. Zależy od liczby zjadaczy.

7. Podgrzej olej roślinny na dużej patelni, włóż do niego kupaty, gotuj przez 4-5 minut na małym ogniu.

8. W międzyczasie obierz cebulę, pokrój w pierścienie. Moja gruszka, Wytnij rdzeń z nasionami. Rozłóż cebulę i gruszkę na patelni, kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty.

9. W małej misce rozprowadzamy sos pomidorowy, wlewamy skrobię kukurydzianą, wlewamy sos Worcester, dodajemy kminek, kolendrę i brązowy cukier. Tutaj wlej wodę, wymieszaj, aż będzie gładka. W powstałym sosie rozprowadzamy wstępnie umyte rodzynki.

10. Wlej sos na patelnię, przykryj pokrywką, gotuj na bardzo małym ogniu przez 8-10 minut. W tym czasie kupaty będą całkowicie gotowe, a sos zgęstnieje.

kuskus jest zalecany jako dodatek, ale możesz wybrać dowolny inny dodatek do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy