skład / składniki
metoda gotowania
1. Mięso myjemy, kroimy na kawałki. Nie odcinamy tłuszczu z mięsa, z nim kąpiele okażą się bardziej soczyste. Rozmiar i kształt kawałków nie jest ważny, najważniejsze jest to, że wygodnie jest przejść przez maszynę do mięsa. Zmiel przygotowaną wieprzowinę za pomocą maszynki do mięsa.
2. Obierz cebulę i czosnek. Przełóż czosnek przez prasę, Wyślij do miski do mięsa mielonego. I posiekaj cebulę za pomocą maszynki do mięsa. Obfitość cebuli sprawia, że wieprzowina jest delikatna i soczysta.
3. A teraz kolej na przyprawy i przyprawy: dodaj zmielony czarny pieprz, chili, paprykę, suszoną bazylię, zioła prowansalskie. Wszystko mieszamy tak dokładnie, jak to możliwe.
4. Wlej wodę do mięsa mielonego, wymieszaj. Przykryj miskę pokrywką (możesz dokręcić folią spożywczą) i wyślij do lodówki na 2 godziny.
5. Następnie za pomocą specjalnej dyszy do maszynki do mięsa wypełniamy jelita mięsem mielonym, po 12-13 centymetrach podwiązujemy jelito nitką, możesz po prostu przewinąć kilka razy.
6. Powstałe kupaty można natychmiast ugotować lub zamrozić. Zależy od liczby zjadaczy.
7. Podgrzej olej roślinny na dużej patelni, włóż do niego kupaty, gotuj przez 4-5 minut na małym ogniu.
8. W międzyczasie obierz cebulę, pokrój w pierścienie. Moja gruszka, Wytnij rdzeń z nasionami. Rozłóż cebulę i gruszkę na patelni, kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty.
9. W małej misce rozprowadzamy sos pomidorowy, wlewamy skrobię kukurydzianą, wlewamy sos Worcester, dodajemy kminek, kolendrę i brązowy cukier. Tutaj wlej wodę, wymieszaj, aż będzie gładka. W powstałym sosie rozprowadzamy wstępnie umyte rodzynki.
10. Wlej sos na patelnię, przykryj pokrywką, gotuj na bardzo małym ogniu przez 8-10 minut. W tym czasie kupaty będą całkowicie gotowe, a sos zgęstnieje.
kuskus jest zalecany jako dodatek, ale możesz wybrać dowolny inny dodatek do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g