skład / składniki
metoda gotowania
mimo że jajka należą do kategorii podrobów, są uważane za przysmak. Nie mają wyraźnego obcego zapachu, czego nie można powiedzieć na przykład o nerkach. Skład chemiczny tego podrobu jest godny uwagi, zawiera dużą ilość witamin i przydatnych pierwiastków śladowych. Jaja zawierają również znaczną ilość białka, które jest łatwo wchłaniane przez organizm.
dania z jajek jagnięcych są dość powszechne na Kaukazie iw Azji. Są smażone z cebulą, czosnkiem. Podawany z dodatkiem kuskusu. W tym przepisie jajka są smażone na grillu i powinny być podawane z sosem. Sos można wybrać według własnego uznania.
1. Jajka jagnięce myjemy pod bieżącą wodą, a następnie przystępujemy do czyszczenia. Nie jest trudno je wyczyścić, w tym celu wykonujemy cięcie wzdłuż środka, dokładnie tam, gdzie idzie żyła. Usuwamy skórę takim ruchem, jakby obracając ją na niewłaściwą stronę.
2. Obrane jajka wkładamy do głębokiej miski, zalewamy mlekiem. Pozostaw w temperaturze pokojowej na około godzinę.
3. Po upływie określonego czasu składamy jajka w durszlaku, pozwalamy płynowi spłynąć.
4. A teraz kroimy je na kawałki. Wszystko zależy od wielkości produktu. Możesz przeciąć wzdłuż na pół, możesz na trzy części.
5. Przyprawiamy przygotowany produkt solą i czarnym pieprzem.
6. Pokrój tłuszcz z ogona w średniej wielkości kostkę.
7. Nawlecz jajka jagnięce na szaszłyki, naprzemiennie ze smalcem z kurczaka.
8. Smażyć jajka na grillu nad rozżarzonymi węglami przez około 5-7 minut, aż będą ugotowane. W tym procesie obracamy szaszłyki, aby każdy kawałek był równomiernie usmażony ze wszystkich stron.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajka jagnięce - 230 kcal/100g