jajka jagnięce na grillu

Przygotuj przysmak na grillu! Zaskocz swoich przyjaciół! Jajka jagnięce smażone na grillu zachwycą całą firmę. W końcu tak niezwykły produkt nie jest często przygotowywany, a wielu nawet nie wie, jak to zrobić poprawnie. Ten przepis szczegółowo opisuje proces gotowania, który jest bardzo, bardzo prosty. Jajka należy obrać, namoczyć w mleku, a następnie usmażyć. Jeśli chcesz nadać potrawie kwaśność, możesz namoczyć podroby w kefirze. Zawartość tłuszczu zarówno mleka, jak i kefiru nie ma znaczenia, możesz wziąć zarówno niskotłuszczowy produkt mleczny, jak i tłusty.
FiodorownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 15 % 3 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

mimo że jajka należą do kategorii podrobów, są uważane za przysmak. Nie mają wyraźnego obcego zapachu, czego nie można powiedzieć na przykład o nerkach. Skład chemiczny tego podrobu jest godny uwagi, zawiera dużą ilość witamin i przydatnych pierwiastków śladowych. Jaja zawierają również znaczną ilość białka, które jest łatwo wchłaniane przez organizm.

dania z jajek jagnięcych są dość powszechne na Kaukazie iw Azji. Są smażone z cebulą, czosnkiem. Podawany z dodatkiem kuskusu. W tym przepisie jajka są smażone na grillu i powinny być podawane z sosem. Sos można wybrać według własnego uznania.

1. Jajka jagnięce myjemy pod bieżącą wodą, a następnie przystępujemy do czyszczenia. Nie jest trudno je wyczyścić, w tym celu wykonujemy cięcie wzdłuż środka, dokładnie tam, gdzie idzie żyła. Usuwamy skórę takim ruchem, jakby obracając ją na niewłaściwą stronę.

2. Obrane jajka wkładamy do głębokiej miski, zalewamy mlekiem. Pozostaw w temperaturze pokojowej na około godzinę.

3. Po upływie określonego czasu składamy jajka w durszlaku, pozwalamy płynowi spłynąć.

4. A teraz kroimy je na kawałki. Wszystko zależy od wielkości produktu. Możesz przeciąć wzdłuż na pół, możesz na trzy części.

5. Przyprawiamy przygotowany produkt solą i czarnym pieprzem.

6. Pokrój tłuszcz z ogona w średniej wielkości kostkę.

7. Nawlecz jajka jagnięce na szaszłyki, naprzemiennie ze smalcem z kurczaka.

8. Smażyć jajka na grillu nad rozżarzonymi węglami przez około 5-7 minut, aż będą ugotowane. W tym procesie obracamy szaszłyki, aby każdy kawałek był równomiernie usmażony ze wszystkich stron.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajka jagnięce - 230   kcal/100g

Podobne przepisy