udka z kaczki w powolnej kuchence

z powolną kuchenką życie jest łatwiejsze! Przygotuj pyszny obiad bez kłopotów! Udka z kaczki gotowane w powolnej kuchence z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Mięso jest znacznie bardziej miękkie niż gotowane na kuchence. Dzięki marynacie udka z kaczki mają wspaniały pikantny aromat. Jeśli chodzi o czas marynowania - można go wydłużyć. Na przykład marynuj wieczorem i pozostaw na noc. Im dłużej kaczka jest w marynacie, tym smaczniejsze jest gotowe danie. Z przystawką możesz improwizować w zależności od sytuacji. Jeśli chcesz jeść więcej, możesz uzupełnić udka puree ziemniaczanym.
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 63 % 31 g
węglowodany 10 % 5 g
345 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h 30 min

1. Kacze udka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Jeśli w niektórych miejscach obserwuje się pozostałości upierzenia, usuwamy je pęsetą.

2. Wlej sos sojowy i płynny miód do głębokiej miski. Jeśli miód nie jest płynny, należy go najpierw stopić w kuchence mikrofalowej.

3.Obierz czosnek, zmiażdż każdy ząbek rękojeścią noża, dopiero potem drobno posiekaj. Rozłóż czosnek w marynacie.

4. Dodaj również imbir w proszku, cynamon, pieprz i sól do smaku. Teraz marynatę należy podgrzać. Najlepiej zrobić to w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.

5. Ostrożnie posmaruj nogi kaczki ciepłą marynatą, a następnie włóż je do miski, zalej pozostałą marynatą. Przykryj miskę pokrywką, Wyślij do lodówki na 6 godzin.

6. Cóż, teraz, po określonym czasie, wybierz program "SMAŻENIE". Gdy miska multicookera jest dobrze rozgrzana, włóż do niej nogi, smaż przez 15-20 minut. W tym procesie kilkakrotnie odwracamy nogi szpatułką. Osiągamy jednolitą złotą skórkę.

7. Po osiągnięciu pożądanej intensywności Skórki wlej resztki marynaty do miski multicookera, dodaj gorącą wodę. Na tym etapie możesz dodatkowo posolić i pieprzyć danie.

8. Zmieniamy tryb na "gaszenie", zamykamy pokrywkę i gasimy udka przez 50 minut. Po upływie określonego czasu mięso będzie w pełni ugotowane.

udka z kaczki można podawać ze świeżymi warzywami lub z dużą ilością zieleni. Alternatywnie szpinak jest idealny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Kacze udka - 405   kcal/100g
  • Udka z kaczki smażone - 266   kcal/100g

Podobne przepisy