skład / składniki
metoda gotowania
ostrobok to ryba dietetyczna, praktycznie nie ma tłuszczu. Fakt ten należy wziąć pod uwagę podczas gotowania, zwłaszcza podczas smażenia na grillu. Taka ryba jest bardzo łatwa do wysuszenia, dzięki czemu nie będzie tak smaczna, jak byśmy chcieli. Dlatego musisz szybko usmażyć, posiekać wszelkie pojawienie się płomienia.
najpierw umyj rybę, przejdź do czyszczenia. Tutaj wszystko jest niejednoznaczne. Niektórzy zalecają, aby nie czyścić ostroboka z wnętrzności, argumentując, że dzięki temu ryba jest bardziej soczysta. Cóż, to dla amatora. Tak więc, aby wyczyścić ostroboka, bierzemy nożyczki kuchenne i ostrożnie przecinamy przegrodę skrzelową. A teraz odrywamy go od boków i ostrożnie wyciągamy skrzela wraz z wnętrznościami. Tusza okazuje się cała i nie zniszczona.
ponownie umyj ostroboka, osusz ręcznikami papierowymi. Możesz po prostu pozostawić na chwilę na powierzchni roboczej i pozostawić do wyschnięcia.
a teraz dokładnie posmaruj suche tusze olejem roślinnym. Można to zrobić za pomocą silikonowej szczotki. Następnie sól ostroboka do smaku. Możesz użyć soli morskiej lub zwykłej, lepiej, jeśli sól jest grubo zmielona.
umieść rybę na grillu, zainstaluj grill na grillu z już rozgrzanymi węglami. Smaż rybę przez około 5 minut z każdej strony, możesz nawet mniej. Tylko lekko się zrumieni. Nie warto rozgotowywać ostroboka, stanie się przesuszony i straci swój smak.
podawaj ryby z warzywami, ziołami lub mocnymi napojami. Kto lubi co bardziej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ostrobok - 114 kcal/100g