ostrobok na grillu

gotuj ryby na świeżym powietrzu! Danie piknikowe! Ostrobok na grillu to kolejna alternatywa dla grilla. Cóż, nie zawsze jest mięso, czasami możesz przełączyć się na owoce morza. Ryby tej kategorii nie są drogie, więc można je bezpiecznie wykorzystać jako danie piknikowe. Możesz przygotować ostroboka do gotowania w domu i usmażyć go z przyjaciółmi w naturze. Ta ryba pójdzie ze szklanką piankowego lub ulubionego wina, a bez napojów alkoholowych jest również bardzo smaczna. Możesz podawać ostroboka ze świeżymi warzywami, z ziołami, z kromką chleba pełnoziarnistego.
angelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 17 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 0 % 0 g
183 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

ostrobok to ryba dietetyczna, praktycznie nie ma tłuszczu. Fakt ten należy wziąć pod uwagę podczas gotowania, zwłaszcza podczas smażenia na grillu. Taka ryba jest bardzo łatwa do wysuszenia, dzięki czemu nie będzie tak smaczna, jak byśmy chcieli. Dlatego musisz szybko usmażyć, posiekać wszelkie pojawienie się płomienia.

najpierw umyj rybę, przejdź do czyszczenia. Tutaj wszystko jest niejednoznaczne. Niektórzy zalecają, aby nie czyścić ostroboka z wnętrzności, argumentując, że dzięki temu ryba jest bardziej soczysta. Cóż, to dla amatora. Tak więc, aby wyczyścić ostroboka, bierzemy nożyczki kuchenne i ostrożnie przecinamy przegrodę skrzelową. A teraz odrywamy go od boków i ostrożnie wyciągamy skrzela wraz z wnętrznościami. Tusza okazuje się cała i nie zniszczona.

ponownie umyj ostroboka, osusz ręcznikami papierowymi. Możesz po prostu pozostawić na chwilę na powierzchni roboczej i pozostawić do wyschnięcia.

a teraz dokładnie posmaruj suche tusze olejem roślinnym. Można to zrobić za pomocą silikonowej szczotki. Następnie sól ostroboka do smaku. Możesz użyć soli morskiej lub zwykłej, lepiej, jeśli sól jest grubo zmielona.

umieść rybę na grillu, zainstaluj grill na grillu z już rozgrzanymi węglami. Smaż rybę przez około 5 minut z każdej strony, możesz nawet mniej. Tylko lekko się zrumieni. Nie warto rozgotowywać ostroboka, stanie się przesuszony i straci swój smak.

podawaj ryby z warzywami, ziołami lub mocnymi napojami. Kto lubi co bardziej.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ostrobok - 114   kcal/100g

Podobne przepisy