skład / składniki
metoda gotowania
1. Mózgi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pokroić na małe kawałki.
2. Oczyszczamy Komory kurczaka, odcinamy z nich nadmiar tłuszczu. Następnie umyj, a następnie pokrój na kilka części.
3. Serca z kurczaka również myjemy, kroimy na 3-4 części.
4. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w paski, czosnek w cienkie plasterki.
5. Umyj marchewki, gotuj do miękkości. Następnie spuść wodę i pozwól marchewkom ostygnąć. Obierz schłodzone marchewki, pokrój w cienkie plasterki.
5. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy. Następnie pokrój w kostkę, nie drobno.
6. Wlej oliwę z oliwek na patelnię z grubym dnem, tutaj rozprowadź kawałek masła.
7. Gdy masło się rozpuści, włóż cebulę i czosnek na patelnię. Smażyć, mieszając, przez kilka minut.
8. Dodaj kurkumę i sól, wymieszaj. Następnie rozprowadzamy Komory kurczaka do smażonych warzyw, posypujemy je mąką.
9. Kontynuuj gotowanie mieszając przez około 5 minut, aż pojawi się Lekki złoty odcień.
10. Po określonym czasie układamy mózgi i serca. Te podroby są czasami delikatniejsze niż Komory, więc układamy je nieco później. Na tym etapie dodajemy tymianek.
11. Mój pomidor pod bieżącą wodą. Następnie wykonujemy lekkie nacięcie na skórze i pocieramy pomidora bezpośrednio nad patelnią z podrobami. Miąższ zetrze się, a skóra pozostanie w dłoni, nie będziemy jej potrzebować.
12. Razem z pomidorem dodaj paprykę. Mieszać. Dusić składniki na małym ogniu.
13. Wlej jogurt do rondla. Wysyłamy na słaby ogień. Podgrzej do ciepłego stanu, wymieszaj.
14. Koperek i bazylię umyć, posiekać nożem. Rozłóż koperek i bazylię w ciepłym jogurcie wraz z żółtkiem kurczaka. Wszystko wymieszaj, trzymaj w ogniu przez kolejną minutę.
15. Następnie wlej powstały gęsty sos na patelnię do głównych składników, wymieszaj.
16. Jeśli patelnia jest dość głęboka, możesz dalej w niej gotować. W przeciwnym razie przenosimy wszystkie składniki do kotła lub żaroodpornego naczynia do pieczenia.
17. Na podrobach układamy warstwę krążków marchewki i papryki.
18. Obieramy ziemniaki, myjemy. Pokrój przygotowane ziemniaki w cieńsze koła, rozłóż je na marchewce i pieprzu.
19. Na koniec posyp składniki gałką muszkatołową i polej śmietaną. Posyp sezamem.
20. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni, pieczemy naczynie przez godzinę. Następnie obniż temperaturę, kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.
voila! Danie podane!
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal / 100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal / 100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92 kcal/100g
- Trebusza - 120 kcal/100g
- Kiełbasa mózgowa - 342 kcal/100g
- Podroby - 170 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal / 100g
- Mózg wołowy - 124 kcal/100g