Chicken brains

Przygotuj bardzo nietypowe danie na obiad! Rodzina doceni! Mózgi kurczaka nie są częstym produktem na stole. I na próżno! W końcu można je bardzo smacznie ugotować wraz z podrobami z kurczaka. Otrzymasz pyszne i satysfakcjonujące danie. Nawiasem mówiąc, jeśli w domu jest również tłuszcz z kurczaka, można go bezpiecznie użyć zamiast oliwy i masła. Jogurt do sosu powinien być klasyczny, bez wypełniaczy. Żółtka jaja nie można w ogóle wziąć, jeśli z podrobami są niedojrzałe jaja kurze. Często znajdują się w domowych zestawach podrobów.
zaznobaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 32 % 8 g
159 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Mózgi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pokroić na małe kawałki.

2. Oczyszczamy Komory kurczaka, odcinamy z nich nadmiar tłuszczu. Następnie umyj, a następnie pokrój na kilka części.

3. Serca z kurczaka również myjemy, kroimy na 3-4 części.

4. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w paski, czosnek w cienkie plasterki.

5. Umyj marchewki, gotuj do miękkości. Następnie spuść wodę i pozwól marchewkom ostygnąć. Obierz schłodzone marchewki, pokrój w cienkie plasterki.

5. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy. Następnie pokrój w kostkę, nie drobno.

6. Wlej oliwę z oliwek na patelnię z grubym dnem, tutaj rozprowadź kawałek masła.

7. Gdy masło się rozpuści, włóż cebulę i czosnek na patelnię. Smażyć, mieszając, przez kilka minut.

8. Dodaj kurkumę i sól, wymieszaj. Następnie rozprowadzamy Komory kurczaka do smażonych warzyw, posypujemy je mąką.

9. Kontynuuj gotowanie mieszając przez około 5 minut, aż pojawi się Lekki złoty odcień.

10. Po określonym czasie układamy mózgi i serca. Te podroby są czasami delikatniejsze niż Komory, więc układamy je nieco później. Na tym etapie dodajemy tymianek.

11. Mój pomidor pod bieżącą wodą. Następnie wykonujemy lekkie nacięcie na skórze i pocieramy pomidora bezpośrednio nad patelnią z podrobami. Miąższ zetrze się, a skóra pozostanie w dłoni, nie będziemy jej potrzebować.

12. Razem z pomidorem dodaj paprykę. Mieszać. Dusić składniki na małym ogniu.

13. Wlej jogurt do rondla. Wysyłamy na słaby ogień. Podgrzej do ciepłego stanu, wymieszaj.

14. Koperek i bazylię umyć, posiekać nożem. Rozłóż koperek i bazylię w ciepłym jogurcie wraz z żółtkiem kurczaka. Wszystko wymieszaj, trzymaj w ogniu przez kolejną minutę.

15. Następnie wlej powstały gęsty sos na patelnię do głównych składników, wymieszaj.

16. Jeśli patelnia jest dość głęboka, możesz dalej w niej gotować. W przeciwnym razie przenosimy wszystkie składniki do kotła lub żaroodpornego naczynia do pieczenia.

17. Na podrobach układamy warstwę krążków marchewki i papryki.

18. Obieramy ziemniaki, myjemy. Pokrój przygotowane ziemniaki w cieńsze koła, rozłóż je na marchewce i pieprzu.

19. Na koniec posyp składniki gałką muszkatołową i polej śmietaną. Posyp sezamem.

20. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni, pieczemy naczynie przez godzinę. Następnie obniż temperaturę, kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.

voila! Danie podane!

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal / 100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal / 100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92   kcal/100g
  • Trebusza - 120   kcal/100g
  • Kiełbasa mózgowa - 342   kcal/100g
  • Podroby - 170   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal / 100g
  • Mózg wołowy - 124   kcal/100g

Podobne przepisy