smażony kurczak z cukinią

absolutnie każdy dodatek nadaje się do takiego mięsa. Ogólnie rzecz biorąc, Stir-Fry nie jest daniem, jest to termin określający technikę szybkiego smażenia potraw w gorącym oleju na głębokiej patelni ze spadzistymi ściankami przy ciągłym mieszaniu. Smażyłam na zwykłej patelni, ale jeśli jest Wok, To ogólnie świetnie. Po raz pierwszy przygotowałem to danie w 2012 roku. Od tego czasu od czasu do czasu wspominam go i gotuję na święta.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 15 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 33 % 8 g
91 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Pokrój filet z kurczaka w cienkie paski. Paprykę pokroić w paski, cukinię w półkola, czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.

2. Włóż mięso do miski, dodaj skrobię, sos sojowy, dobrze wymieszaj. Marynuj przez 30-40 minut.

3. Na głębokiej patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny.

4. Smażyć filety w małych partiach na lekko złoty kolor. Przenieś mięso na talerz.

5. Na patelnię włożyć imbir i czosnek, smażyć, mieszając, przez 30 sekund.

6. Dodaj cukinię i paprykę na patelnię. Smażyć, mieszając, przez kolejne 5 minut.

7. Połóż kurczaka na warzywach, wlej ocet jabłkowy, sos sojowy, w którym marynowano mięso, wlej cukier. Smaż przez kolejne 1-2 minuty, a następnie zdejmij z ognia.

8. Podawać z kruchym ryżem. Podczas serwowania posyp posiekaną zieloną cebulą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy