skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój filet z kurczaka w cienkie paski. Paprykę pokroić w paski, cukinię w półkola, czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.
2. Włóż mięso do miski, dodaj skrobię, sos sojowy, dobrze wymieszaj. Marynuj przez 30-40 minut.
3. Na głębokiej patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny.
4. Smażyć filety w małych partiach na lekko złoty kolor. Przenieś mięso na talerz.
5. Na patelnię włożyć imbir i czosnek, smażyć, mieszając, przez 30 sekund.
6. Dodaj cukinię i paprykę na patelnię. Smażyć, mieszając, przez kolejne 5 minut.
7. Połóż kurczaka na warzywach, wlej ocet jabłkowy, sos sojowy, w którym marynowano mięso, wlej cukier. Smaż przez kolejne 1-2 minuty, a następnie zdejmij z ognia.
8. Podawać z kruchym ryżem. Podczas serwowania posyp posiekaną zieloną cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g