skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Widziałeś dwa rodzaje mąki w przepisie, ponieważ naleśniki z takiej mieszanki okażą się smaczniejsze i prostsze w gotowaniu. W końcu mąka gryczana jest kapryśna. Następnie możesz spróbować tylko z niego ugotować, ale zrób wszystko szybko, aby mąka nie stała się grudką w misce, a więc najpierw przesiej mąkę gryczaną.
Krok 2:
Następnie podłącz do niego zwykły.
Krok 3:
Dodaj niewielką szczyptę soli i cukru do tej mieszanki.
Krok 4:
Wymieszaj suche składniki, zrób małe zagłębienie i wbij w nie jajko.
Krok 5:
Teraz naszym zadaniem jest wprowadzenie jajka i dobre wymieszanie z mąką. Lepiej jest to zrobić zwykłym widelcem i nie zwlekać z procesem.
Krok 6:
Rozcieńczyć suche drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Krok 7:
Wymieszaj i dodaj do ciasta. Bierzemy trzepaczkę lub mikser do rąk.
Krok 8:
Teraz ubij masę w sposób, który jest dla Ciebie wygodniejszy, dodając do niej trochę pozostałej wody. Uważaj na konsystencję ciasta, jeśli już, przestań z dodatkiem wody!
Krok 9:
Pozwól ciastu odpocząć przez chwilę, aby drożdże się obudziły. Następnie rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem i zacznij smażyć naleśniki, równomiernie pokrywając całą powierzchnię ciastem. Odwracamy się tylko wtedy, gdy takie dziury przejdą przez naleśnik.
i więcej porad
nie ufasz kupionej w sklepie mące gryczanej? Zmiel kaszę gryczaną w młynku do kawy.
pamiętaj, aby przesiać oba rodzaje mąki.
aby naleśniki były pełniejsze, możesz Oprócz mąki włożyć do ciasta trochę skrobi.
naleśniki z mąki gryczanej można gotować na kefirze lub mleku, z drożdżami i bez.
możesz dodać sól i cukier do ciasta nie z mąką zmieszaną, ale rozpuszczając je w niewielkiej ilości płynu.
dostosuj ilość cukru & amp; ndash; jeśli naleśniki są podawane ze słodyczami, możesz dodać trochę więcej cukru. I odwrotnie.
aby naleśniki nie przykleiły się do patelni, dodaj do ciasta masło lub masło.
jeśli gotujesz z czystej mąki gryczanej, ciasto szybko i mocno pęcznieje. Aby jego konsystencja była cieplejsza, jak na naleśnikach, należy ją rozcieńczyć wodą lub mlekiem.
dobrze byłoby gotować naleśniki na patelni nieprzywierającej lub z żeliwa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g