naleśniki z mąki gryczanej i pszennej

chcesz jeść dobrze i smacznie-piecz naleśniki gryczane! W końcu mąka gryczana jest zdrowsza niż mąka pszenna. Istnieje również wiele opcji gotowania naleśników z mąki gryczanej-wybierz żądany przepis, a pyszne śniadanie lub inny posiłek szybko pojawi się na stole. Podawaj naleśniki gryczane lub po prostu-ze śmietaną lub sosem, dżemem lub skondensowanym mlekiem lub z nadzieniami. Jeśli nadzienia są pikantne, mogą to być smażone grzyby z cebulą, mięso mielone, ryby, gotowane jajka z zieloną cebulą, ser, czerwony kawior i inne gadżety, które masz pod ręką lub które kochasz. Słodkie nadzienia mogą być owocami i jagodami.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 64 % 23 g
177 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Widziałeś dwa rodzaje mąki w przepisie, ponieważ naleśniki z takiej mieszanki okażą się smaczniejsze i prostsze w gotowaniu. W końcu mąka gryczana jest kapryśna. Następnie możesz spróbować tylko z niego ugotować, ale zrób wszystko szybko, aby mąka nie stała się grudką w misce, a więc najpierw przesiej mąkę gryczaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie podłącz do niego zwykły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj niewielką szczyptę soli i cukru do tej mieszanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj suche składniki, zrób małe zagłębienie i wbij w nie jajko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz naszym zadaniem jest wprowadzenie jajka i dobre wymieszanie z mąką. Lepiej jest to zrobić zwykłym widelcem i nie zwlekać z procesem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozcieńczyć suche drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj i dodaj do ciasta. Bierzemy trzepaczkę lub mikser do rąk.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz ubij masę w sposób, który jest dla Ciebie wygodniejszy, dodając do niej trochę pozostałej wody. Uważaj na konsystencję ciasta, jeśli już, przestań z dodatkiem wody!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozwól ciastu odpocząć przez chwilę, aby drożdże się obudziły. Następnie rozgrzej patelnię, posmaruj ją olejem i zacznij smażyć naleśniki, równomiernie pokrywając całą powierzchnię ciastem. Odwracamy się tylko wtedy, gdy takie dziury przejdą przez naleśnik.

i więcej porad

nie ufasz kupionej w sklepie mące gryczanej? Zmiel kaszę gryczaną w młynku do kawy.

pamiętaj, aby przesiać oba rodzaje mąki.

aby naleśniki były pełniejsze, możesz Oprócz mąki włożyć do ciasta trochę skrobi.

naleśniki z mąki gryczanej można gotować na kefirze lub mleku, z drożdżami i bez.

możesz dodać sól i cukier do ciasta nie z mąką zmieszaną, ale rozpuszczając je w niewielkiej ilości płynu.

dostosuj ilość cukru & amp; ndash; jeśli naleśniki są podawane ze słodyczami, możesz dodać trochę więcej cukru. I odwrotnie.

aby naleśniki nie przykleiły się do patelni, dodaj do ciasta masło lub masło.

jeśli gotujesz z czystej mąki gryczanej, ciasto szybko i mocno pęcznieje. Aby jego konsystencja była cieplejsza, jak na naleśnikach, należy ją rozcieńczyć wodą lub mlekiem.

dobrze byłoby gotować naleśniki na patelni nieprzywierającej lub z żeliwa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy