skład / składniki
metoda gotowania
1. Gotujemy kurczaka-usuwamy nadmiar tłuszczu i guzka. Tłuszcz pozostawia się do gotowania cebuli. Pokrój kurczaka na kawałki średniej wielkości. Gruzińscy szefowie kuchni dla chakhokhbili dzielą kurczaka na 17 części
2 w pomidorach usuwamy łodygę, wykonujemy płytkie nacięcia w kształcie krzyża wokół owocu, naciągamy na widelec i trzymamy w bardzo gorącej wodzie przez 30-40 sekund. Usuń skórkę i pokrój owoce w średnią kostkę.
każdą cebulę przekrój na pół i pokrój cebulę w cienkie plasterki.
3. Na rozgrzanej patelni rozpuść tłuszcz z kurczaka i dodaj 1 łyżkę. łyżka oleju roślinnego. Połóż posiekaną cebulę, trochę soli. Smażyć cebulę na złoty kolor, ciągle mieszając, 4-5 minut.
4. Dodaj masło, wymieszaj i wyłącz piec.
usuń pozostałe kawałki tłuszczu z kurczaka.
5. Wlej 200 ml do rondla. woda, zagotuj i włóż śliwki. Następnie przetrzyj przez sito i dodaj do powstałego puree ziemniaczanego, w którym gotowano wodę.
6. Pokrój czosnek w cienkie plasterki.
kolendra-drobno posiekaj liście i miękkie łodygi.
7. Wlej olej roślinny do rozgrzanego kotła i wlej szczyptę grubej soli na dno. Przede wszystkim kładziemy kawałki kurczaka na kości. Nie zamykaj pokrywy, smaż przez 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor, Odwróć kawałki, trochę soli i pieprzu mieszanką papryki.
8. Dodaj filet z piersi, smaż trochę razem z innymi kawałkami przez kolejne 3-4 minuty, dodaj trochę soli i pieprzu.
9. Wlej białe wytrawne wino do kotła z kurczakiem i zmniejsz moc pieca do marnotrawstwa. Gotuj kurczaka w winie przez 3-4 minuty z zamkniętą pokrywką.
dodaj przygotowane pomidory, wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką, dodaj trochę mocy kuchenki. Gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut.
10. Następnie dodaj 1,5 łyżki. łyżki utskho-suneli, wymieszaj i dodaj przygotowaną cebulę, ponownie wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
11. Dodaj sól do smaku i puree ze śliwek, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 6-7 minut.
12. Dodaj chili i sól, jeśli chcesz dodać sól, przygotowaną kolendrę i czosnek. Wyłącz piec. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut. Danie jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Utskho-suneli - 12 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g