chakhokhbili z białym winem

chakhokhbili jest jedną z najpopularniejszych potraw w kuchni gruzińskiej. To danie jest jednym z najpopularniejszych w kuchni gruzińskiej i to nie przypadek, spróbuj i przekonaj się sam.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 17 % 4 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Gotujemy kurczaka-usuwamy nadmiar tłuszczu i guzka. Tłuszcz pozostawia się do gotowania cebuli. Pokrój kurczaka na kawałki średniej wielkości. Gruzińscy szefowie kuchni dla chakhokhbili dzielą kurczaka na 17 części
2 w pomidorach usuwamy łodygę, wykonujemy płytkie nacięcia w kształcie krzyża wokół owocu, naciągamy na widelec i trzymamy w bardzo gorącej wodzie przez 30-40 sekund. Usuń skórkę i pokrój owoce w średnią kostkę.
każdą cebulę przekrój na pół i pokrój cebulę w cienkie plasterki.
3. Na rozgrzanej patelni rozpuść tłuszcz z kurczaka i dodaj 1 łyżkę. łyżka oleju roślinnego. Połóż posiekaną cebulę, trochę soli. Smażyć cebulę na złoty kolor, ciągle mieszając, 4-5 minut.
4. Dodaj masło, wymieszaj i wyłącz piec.
usuń pozostałe kawałki tłuszczu z kurczaka.
5. Wlej 200 ml do rondla. woda, zagotuj i włóż śliwki. Następnie przetrzyj przez sito i dodaj do powstałego puree ziemniaczanego, w którym gotowano wodę.
6. Pokrój czosnek w cienkie plasterki.
kolendra-drobno posiekaj liście i miękkie łodygi.
7. Wlej olej roślinny do rozgrzanego kotła i wlej szczyptę grubej soli na dno. Przede wszystkim kładziemy kawałki kurczaka na kości. Nie zamykaj pokrywy, smaż przez 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor, Odwróć kawałki, trochę soli i pieprzu mieszanką papryki.
8. Dodaj filet z piersi, smaż trochę razem z innymi kawałkami przez kolejne 3-4 minuty, dodaj trochę soli i pieprzu.
9. Wlej białe wytrawne wino do kotła z kurczakiem i zmniejsz moc pieca do marnotrawstwa. Gotuj kurczaka w winie przez 3-4 minuty z zamkniętą pokrywką.
dodaj przygotowane pomidory, wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką, dodaj trochę mocy kuchenki. Gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut.
10. Następnie dodaj 1,5 łyżki. łyżki utskho-suneli, wymieszaj i dodaj przygotowaną cebulę, ponownie wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
11. Dodaj sól do smaku i puree ze śliwek, wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 6-7 minut.
12. Dodaj chili i sól, jeśli chcesz dodać sól, przygotowaną kolendrę i czosnek. Wyłącz piec. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut. Danie jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Utskho-suneli - 12   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy