skład / składniki
metoda gotowania
sos grzybowy to dość popularne danie. Zwłaszcza jeśli gotujesz go na bulionie grzybowym. Ten sos ma delikatny smak i pyszny aromat. Sos grzybowy można podawać z mięsem i daniami mięsnymi, takimi jak gołąbki. Pod sosem grzybowym mięso można upiec, okazuje się, że jest to prawdziwe danie restauracyjne. Bardzo smaczne jest również podawanie sosu z gotowanymi ziemniakami i duszonymi warzywami.
Teraz jest wiele różnych przepisów na sos grzybowy: sos z pomidorami, czosnkiem i serem, selerem, śmietaną i wieloma innymi odmianami. Każde danie jest wyjątkowe i smaczne.
w tym przepisie opisano algorytm przygotowania sosu na bulionie grzybowym ze śmietaną. To bardzo udane połączenie składników, okazuje się doskonałym uniwersalnym daniem!
1. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę.
2. Pieczarki obieramy, myjemy. Pokrój w cienkie plasterki.
3. Rozłóż masło na patelni, wyślij do ognia.
4. Gdy masło się rozpuści, włóż do niego cebulę, smaż na złoty kolor.
5. Następnie rozłóż grzyby na cebuli, smaż na średnim ogniu, aż będą miękkie, około 20 minut.
6. A teraz wlej podgrzany bulion grzybowy do smażonych składników, wlej mąkę, dokładnie wymieszaj.
7. Dusić przez kilka minut, po czym dodać śmietanę, sól do smaku, wymieszać.
8. Sos jest gotowy, ale należy dać mu więcej czasu na zaparzenie pod zamkniętą pokrywką. Półtorej godziny wystarczy.
rozłóż naczynie w sosie, posyp czarnym pieprzem do smaku.
podawaj na stole do dań mięsnych lub warzywnych.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bulion grzybowy - 3 kcal/100g