sos z bulionu grzybowego

Naucz się robić aromatyczny sos grzybowy! Sos z bulionu grzybowego spodoba się absolutnie każdemu. Można go podać na świątecznym stole lub upiec mięso z takim sosem. Pyszne jest bardzo jeść tłuczone ziemniaki z sosem grzybowym. Masło można w razie potrzeby zastąpić oliwą z oliwek. Nie zaleca się stosowania oleju słonecznikowego w tym przepisie. Grzyby nadają się zarówno do sklepu, jak i do lasu. Podczas korzystania z grzybów leśnych należy je najpierw ugotować dla większego bezpieczeństwa. Zajmie to więcej czasu, ponieważ grzyby leśne są znacznie bardziej aromatyczne.
vasilnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 21 % 3 g
99 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

sos grzybowy to dość popularne danie. Zwłaszcza jeśli gotujesz go na bulionie grzybowym. Ten sos ma delikatny smak i pyszny aromat. Sos grzybowy można podawać z mięsem i daniami mięsnymi, takimi jak gołąbki. Pod sosem grzybowym mięso można upiec, okazuje się, że jest to prawdziwe danie restauracyjne. Bardzo smaczne jest również podawanie sosu z gotowanymi ziemniakami i duszonymi warzywami.

Teraz jest wiele różnych przepisów na sos grzybowy: sos z pomidorami, czosnkiem i serem, selerem, śmietaną i wieloma innymi odmianami. Każde danie jest wyjątkowe i smaczne.

w tym przepisie opisano algorytm przygotowania sosu na bulionie grzybowym ze śmietaną. To bardzo udane połączenie składników, okazuje się doskonałym uniwersalnym daniem!

1. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę.

2. Pieczarki obieramy, myjemy. Pokrój w cienkie plasterki.

3. Rozłóż masło na patelni, wyślij do ognia.

4. Gdy masło się rozpuści, włóż do niego cebulę, smaż na złoty kolor.

5. Następnie rozłóż grzyby na cebuli, smaż na średnim ogniu, aż będą miękkie, około 20 minut.

6. A teraz wlej podgrzany bulion grzybowy do smażonych składników, wlej mąkę, dokładnie wymieszaj.

7. Dusić przez kilka minut, po czym dodać śmietanę, sól do smaku, wymieszać.

8. Sos jest gotowy, ale należy dać mu więcej czasu na zaparzenie pod zamkniętą pokrywką. Półtorej godziny wystarczy.

rozłóż naczynie w sosie, posyp czarnym pieprzem do smaku.

podawaj na stole do dań mięsnych lub warzywnych.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bulion grzybowy - 3   kcal/100g

Podobne przepisy