skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej suche zioła do moździerza, potrzyj tłuczkiem. Jest to konieczne, aby mieszanka stała się bardziej aromatyczna. Skład ziół może być dowolny, do smaku.
2. Pokrój filet z maślanej ryby w paski o szerokości około półtora do dwóch centymetrów.
3. Przygotowane paski ryby posypujemy posiekanymi suchymi ziołami i mielonym pieprzem cayenne, solą do smaku.
4. Wlej mąkę do miski. Panierujemy w nim kawałki ryby. Posyp panierkę czarnym pieprzem.
5. Wlej olej roślinny do żeliwnego kotła lub do małej patelni z grubym dnem. Wysyłamy do ognia.
6. Rozłóż rybę w dobrze rozgrzanym oleju roślinnym. Smażyć, aż powstanie piękna złota skorupa.
7. Ryby wyjmujemy z głębokiego smażenia łyżką cedzakową lub szczypcami kuchennymi. Rozłóż na ręczniku papierowym, pozwól, aby nadmiar oleju wchłonął się.
8. Przygotuj sos. Rozłóż majonez w misce. Kapary siekamy nożem: po prostu kładziemy je na desce do krojenia i losowo miażdżymy nożem. Powstałą masę rozprowadzamy w misce z majonezem.
9. Filet z sardeli siekamy nożem, kładziemy ślad za kaparami. Pokrój korniszon tak mały, jak to możliwe, włóż do sosu.
10. Umyj kolendrę, osusz ręcznikami papierowymi. Następnie posiekaj nożem, włóż do miski do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj sos.
11. Na kromce chleba układamy umyty i wysuszony szpinak, następnie kawałki maślanej ryby i zalewamy całość przygotowanym sosem. Kanapkę przykrywamy drugą kromką chleba.
jedz z przyjemnością! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Korniszony - 28 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Ryba maślana - 112 kcal/100g