kotlety z kiełkującej fasoli mung

przepyszne wegetariańskie kotlety! Nie ma czegoś lepszego! Kotlety z kiełkującej fasoli mung zachwycą zwolenników kuchni wegetariańskiej i nie tylko. Danie jest smaczne, zdrowe, apetyczne. Kotlety można podawać z dodatkami lub bez. Ten przepis jest bardzo oryginalny, ponieważ można go gotować nie tylko smażone kotlety, ale także kotlety na parze lub w piekarniku.
Alina WiktorowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 45 % 17 g
węglowodany 47 % 18 g
226 kcal
IG: 28 / 72 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

do gotowania kotletów ryż można wykorzystać gotowy lub ugotować bezpośrednio w tym celu. Do kotletów najlepiej jest wziąć okrągły ryż. Aby uzyskać bardziej dietetyczną wersję kotletów, warzywa i przyprawy nie mogą być smażone, ale natychmiast mieszane z mięsem mielonym. Ale smażone składniki bardziej ujawniają swoje smaki. Zgodnie z tym samym przepisem możesz gotować kotlety na parze lub piec w piekarniku.

1. Wlej ryż do miski, zalej zimną wodą. Myjemy, spuszczamy wodę. W ten sposób kilka razy myjemy płatki do czystej wody.

2. Włóż umyty ryż do rondla, zalej czystą wodą, lekko sól. Na 100 gramów ryżu potrzeba 150 ml wody.

3. Wysyłamy patelnię do ognia, gotujemy ryż, aż będzie całkowicie ugotowany. Następnie pozwól mu ostygnąć.

4. Kiełkująca fasola mung i gotowany ryż są mielone za pomocą blendera.

5. Obierz marchewki, umyj je pod bieżącą wodą. Następnie pocieramy go.

6. Obierz cebulę i czosnek. Pocieramy cebulę na drobnej tarce i przepuszczamy czosnek przez prasę. Nawiasem mówiąc, możesz zmielić warzywa w blenderze.

7. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia. W dobrze rozgrzanym oleju rozprowadzamy przyprawy: Zira, mieloną kolendrę i suszony koperek. Smażyć przyprawy przez 1-2 minuty.

8. Następnie do aromatycznych przypraw rozprowadzamy kleik cebulowo-czosnkowy. Smażyć ciągle mieszając, aby uniknąć przypalenia.

9. A teraz rozłóż marchewki na patelni, smaż przez kolejne 3-4 minuty.

10. Smażone składniki rozprowadzamy w mieszance fasoli mung i ryżu. Posolić mięso mielone do smaku, dokładnie wymieszać.

11. Mokrymi rękami tworzymy małe kotlety, smażymy je w oleju roślinnym do miękkości. Zaleca się smażenie w małym pojemniku z grubym dnem.

podawaj kotlety ze świeżymi ziołami i warzywami. Każda przystawka będzie również odpowiednia do woli.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Kiełkująca Masza - 30   kcal/100g

Podobne przepisy