skład / składniki
metoda gotowania
sałatki są integralną częścią codziennego menu. Szczególnie przydatne są sałatki ze świeżych warzyw. Nasycają organizm przydatnymi witaminami i pierwiastkami śladowymi. Wiele zależy od sosu sałatkowego. Na przykład majonez nie jest najlepszym wyborem do tankowania. Zawsze lepiej jest dać pierwszeństwo olejom roślinnym. Dobrym rozwiązaniem jest również klasyczny jogurt lub nie tłusta śmietana.
ten przepis ujawnia sekrety robienia sałatki warzywnej z fetaxą. Ten ser jest jedną z odmian sera feta. Fetaxa ma delikatniejszą i bardziej jednorodną konsystencję w porównaniu z serem feta, ale te sery mają bardzo podobny smak. Aby ułatwić krojenie fetaksu, najpierw włóż pudełko z serem do zamrażarki na 5-10 minut. Zapobiegnie to przywieraniu sera do noża.
1. Umyj pomidora pod bieżącą wodą, osusz. Pokrój na małe kawałki.
2. Ser Fetax kroimy w małe kostki.
3. Smażyć sezam na suchej patelni (bez dodatku oleju), aż zacznie pachnieć, około 2 minut.
4. Umyj liście sałaty i szpinak, pozwól mu trochę wyschnąć. Następnie losowo zrywamy zielenie rękami.
5. Mój ogórek, pokroić w cienkie plasterki. Można to łatwo zrobić za pomocą obieraczki do warzyw.
6. W głębokiej misce sałatkowej układamy szpinak i liście sałaty. Tutaj wysyłamy ogórek i pomidor, a także ser Fetax.
7. Posyp sałatkę smażonymi ziarnami sezamu, dopraw oliwą z oliwek.
8. Sól i pieprz sałatkę do smaku, wymieszaj.
serwujemy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ser Fetax - 261 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g