skład / składniki
metoda gotowania
wlej mąkę do miski, zrób wgłębienie w środku mąki, dodaj sól i wodę, zagnieść gładkie ciasto w mikserze do ciasta lub rękami. Gdy ciasto nie przyklei się do rąk, ciasto jest gotowe.
pozostaw ciasto na 20 minut. W międzyczasie drobno posiekaj wszystkie warzywa i zetrzyj ser na grubej tarce. Umieść warzywa, ser w dużej misce, dodaj sól i czarny pieprz, wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli zdecydujesz się zastąpić ser Adyghe serem serowym lub serem suluguni, zwróć uwagę na ilość soli dodanej do zieleni, ser może być słony, w tym przypadku sól należy dodać mniej lub wcale.
Ciasto podzielić na małe kawałki po około 50 g. każdy kawałek rozwałkować na okrągłą, cienką tortillę o grubości około 1 mm.
połóż 2 łyżki na połowie rozwałkowanej tortilli. łyżki nadzienia i równomiernie rozprowadź, przykryj nadzienie drugą połową tortilli, delikatnie dociśnij do góry, aby powietrze wyszło i dobrze połącz krawędź tortilli, ostrożnie odetnij nadmiar ciasta wzdłuż krawędzi.
rozgrzej patelnię, zmniejsz ogień do średniego i piecz kutaby na suchej patelni przez 2 minuty z każdej strony, aż będą złote.
posmaruj gotowe kutaby roztopionym masłem i ułóż stos jeden na drugim. Do kutabów można podawać śmietanę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g