kutaby z ziołami i serem Adyghe

kutaby to tradycyjne ciasta kuchni azerbejdżańskiej. Kutaby to tradycyjne ciasta kuchni azerbejdżańskiej. Cienka tortilla z przaśnego ciasta, z soczystymi ziołami i serem lub suchym twarogiem. Do robienia kutabów możesz użyć szerokiej gamy świeżych ziół. Smażyć kutaby na suchej, gorącej patelni przez krótki czas, aż do złotego koloru. Następnie gorące kutaby smaruje się masłem, układa w stos i podaje ze śmietaną. Aby zrobić kutaby z ziołami i serem, potrzebujesz tylko 30-40 minut. Smacznego!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 57 % 20 g
181 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

wlej mąkę do miski, zrób wgłębienie w środku mąki, dodaj sól i wodę, zagnieść gładkie ciasto w mikserze do ciasta lub rękami. Gdy ciasto nie przyklei się do rąk, ciasto jest gotowe.
pozostaw ciasto na 20 minut. W międzyczasie drobno posiekaj wszystkie warzywa i zetrzyj ser na grubej tarce. Umieść warzywa, ser w dużej misce, dodaj sól i czarny pieprz, wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli zdecydujesz się zastąpić ser Adyghe serem serowym lub serem suluguni, zwróć uwagę na ilość soli dodanej do zieleni, ser może być słony, w tym przypadku sól należy dodać mniej lub wcale.
Ciasto podzielić na małe kawałki po około 50 g. każdy kawałek rozwałkować na okrągłą, cienką tortillę o grubości około 1 mm.
połóż 2 łyżki na połowie rozwałkowanej tortilli. łyżki nadzienia i równomiernie rozprowadź, przykryj nadzienie drugą połową tortilli, delikatnie dociśnij do góry, aby powietrze wyszło i dobrze połącz krawędź tortilli, ostrożnie odetnij nadmiar ciasta wzdłuż krawędzi.
rozgrzej patelnię, zmniejsz ogień do średniego i piecz kutaby na suchej patelni przez 2 minuty z każdej strony, aż będą złote.
posmaruj gotowe kutaby roztopionym masłem i ułóż stos jeden na drugim. Do kutabów można podawać śmietanę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy