skład / składniki
metoda gotowania
nie wszyscy wiedzą, że takie podroby jak mózgi można gotować i jeść. Mózgi nie wyglądają źle, mają blady różowy kolor, gęstą teksturę. Jeśli w sprzedaży jest przyciemniony produkt, ze skrzepami krwi lub uszkodzoną skorupą, lepiej odmówić takiego zakupu. Tylko wybierając wysokiej jakości podroby, gotowe danie będzie pyszne.
mózgi nie mają dużej ilości składników odżywczych, ponieważ są bogate w fosfor, witaminy z grupy B, PP, E. dania z tego podrobu nie są na co dzień, ale dla odmiany menu jest najbardziej.
1. Dokładnie umyj mózgi pod bieżącą wodą. Następnie włóż do miski z zimną wodą, pozostaw na chwilę. Moczenie mózgów w zimnej wodzie bez trudności i specjalnego wysiłku może usunąć z nich skorupę. Przygotowane podroby kroimy na kawałki.
2. Układamy mózgi na powierzchni roboczej w jednej warstwie, solimy i pieprzymy do smaku. W razie potrzeby można skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, ale nie jest to konieczne.
3. Wlej mąkę do płaskiego talerza. Opuszczamy każdy kawałek mózgu na talerz, panierujemy ze wszystkich stron w mące.
4. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia. Olej roślinny może mieć dowolny smak: oliwkowy, kukurydziany lub słonecznikowy. Lepiej jest preferować rafinowany produkt.
5. Rozłóż kawałki mózgu w rozgrzanym oleju. Jeśli patelnia nie jest mała, wszystkie kawałki zmieszczą się za jednym razem. W przeciwnym razie będziesz musiał podzielić puste miejsca na dwie partie.
6. Smażyć mózgi z obu stron na złoty kolor. Zajmie to około 10-12 minut.
podawaj danie na stole na zimno, dekorując je zielenią według uznania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mózgi wołowe - 124 kcal/100g