mózgi w cieście

Przygotuj niezwykłe potrawy! To jest pyszne! Mózgi w cieście to rumiana przekąska, która nie pozostawi nikogo obojętnym. Danie jest tak interesujące, że nie można zrozumieć, który produkt jest podawany do smaku. Kawałki są soczyste, delikatne, smakują trochę jak ryba. Nie każda gospodyni domowa wie, że tak niezwykły produkt można tak ugotować! I niech Nazwa się nie myli, w rzeczywistości danie okazuje się bardzo smaczne. Chociaż mózgi nazywane są podrobami, po wypróbowaniu tego dania będą wydawać się prawdziwym przysmakiem!
kleszczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 43 % 16 g
węglowodany 27 % 10 g
220 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

nie wszyscy wiedzą, że takie podroby jak mózgi można gotować i jeść. Mózgi nie wyglądają źle, mają blady różowy kolor, gęstą teksturę. Jeśli w sprzedaży jest przyciemniony produkt, ze skrzepami krwi lub uszkodzoną skorupą, lepiej odmówić takiego zakupu. Tylko wybierając wysokiej jakości podroby, gotowe danie będzie pyszne.

mózgi nie mają dużej ilości składników odżywczych, ponieważ są bogate w fosfor, witaminy z grupy B, PP, E. dania z tego podrobu nie są na co dzień, ale dla odmiany menu jest najbardziej.

1. Dokładnie umyj mózgi pod bieżącą wodą. Następnie włóż do miski z zimną wodą, pozostaw na chwilę. Moczenie mózgów w zimnej wodzie bez trudności i specjalnego wysiłku może usunąć z nich skorupę. Przygotowane podroby kroimy na kawałki.

2. Układamy mózgi na powierzchni roboczej w jednej warstwie, solimy i pieprzymy do smaku. W razie potrzeby można skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, ale nie jest to konieczne.

3. Wlej mąkę do płaskiego talerza. Opuszczamy każdy kawałek mózgu na talerz, panierujemy ze wszystkich stron w mące.

4. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia. Olej roślinny może mieć dowolny smak: oliwkowy, kukurydziany lub słonecznikowy. Lepiej jest preferować rafinowany produkt.

5. Rozłóż kawałki mózgu w rozgrzanym oleju. Jeśli patelnia nie jest mała, wszystkie kawałki zmieszczą się za jednym razem. W przeciwnym razie będziesz musiał podzielić puste miejsca na dwie partie.

6. Smażyć mózgi z obu stron na złoty kolor. Zajmie to około 10-12 minut.

podawaj danie na stole na zimno, dekorując je zielenią według uznania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mózgi wołowe - 124   kcal/100g

Podobne przepisy