skład / składniki
metoda gotowania
Salsa Verde to taki włoski sos, który zawiera dużą ilość aromatycznych ziół. I zaczniemy od niego przygotowywać. Po co wkładać wszystkie składniki tego Zielonego sosu do małej miski:
-pokrój koper włoski i szalotkę na małe kostki,
- obrane ząbki czosnku przepuszczamy przez specjalną prasę,
- kapary kroimy drobno,
- drobno posiekaj świeżą pietruszkę,
- Usuń najwyższą cienką warstwę skórki z dokładnie umytej cytryny i wyciśnij samą cytrynę (potrzebujesz dwóch łyżeczek do soku),
- wsypujemy sól morską,
- dodaj drobno posiekany majeranek, oregano, tymianek i rozmaryn,
- wlej oliwę z oliwek.
teraz dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu, przykryj pokrywką. Pozostaw sos do zaparzenia w temperaturze pokojowej przez pół godziny.
w tym czasie przygotowujemy mięso, dla którego kroimy piersi na pół wzdłuż. Jeśli piersi są duże, możesz je pokroić na cztery części. Następnie bij kawałki młotkiem pneumatycznym, aż będą miały grubość około 0,7 cm.
wymieszaj zioła prowansalskie (możesz wziąć świeże lub suszone) i sól morską w misce. Posyp każdą kotlet tą mieszanką.
wlej olej do dużej patelni, podgrzej ją następnie na średnim ogniu. Rozłóż kotlety i smaż przez 3 minuty z każdej strony na piękny złoty kolor.
gotowe kotlety układamy na porcjowanych talerzach, podajemy z Salsa Verde.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Oregano świeże - 25 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Majeranek świeży - 271 kcal/100g