Scalopine z kurczaka z ziołami prowansalskimi

włoskie danie przygotowane przez Ciebie! Gotuj pyszne! Scalopine z kurczaka z ziołami prowansalskimi to kotlet po włosku. Okazuje się niesamowicie smaczny, niesamowicie aromatyczny, a wszystko to jest bardzo proste i przyjemne w gotowaniu. Można powiedzieć, że danie restauracyjne jest wykwintne i piękne, z harmonijnie dobranymi składnikami. Sos, który przygotujemy do kotletów, jest dość uniwersalny, nadaje się również do innych dań kuchni włoskiej. Zdecydowanie przepis jest dobrym pretendentem do dodania do książki kucharskiej.
HoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 17 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 10 % 3 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

Salsa Verde to taki włoski sos, który zawiera dużą ilość aromatycznych ziół. I zaczniemy od niego przygotowywać. Po co wkładać wszystkie składniki tego Zielonego sosu do małej miski:

-pokrój koper włoski i szalotkę na małe kostki,

- obrane ząbki czosnku przepuszczamy przez specjalną prasę,

- kapary kroimy drobno,

- drobno posiekaj świeżą pietruszkę,

- Usuń najwyższą cienką warstwę skórki z dokładnie umytej cytryny i wyciśnij samą cytrynę (potrzebujesz dwóch łyżeczek do soku),

- wsypujemy sól morską,

- dodaj drobno posiekany majeranek, oregano, tymianek i rozmaryn,

- wlej oliwę z oliwek.

teraz dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu, przykryj pokrywką. Pozostaw sos do zaparzenia w temperaturze pokojowej przez pół godziny.

w tym czasie przygotowujemy mięso, dla którego kroimy piersi na pół wzdłuż. Jeśli piersi są duże, możesz je pokroić na cztery części. Następnie bij kawałki młotkiem pneumatycznym, aż będą miały grubość około 0,7 cm.

wymieszaj zioła prowansalskie (możesz wziąć świeże lub suszone) i sól morską w misce. Posyp każdą kotlet tą mieszanką.

wlej olej do dużej patelni, podgrzej ją następnie na średnim ogniu. Rozłóż kotlety i smaż przez 3 minuty z każdej strony na piękny złoty kolor.

gotowe kotlety układamy na porcjowanych talerzach, podajemy z Salsa Verde.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Oregano świeże - 25   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Majeranek świeży - 271   kcal/100g

Podobne przepisy