minóg w galarecie

Przygotuj bardzo smaczną i niezwykłą przekąskę! Minóg w galarecie to prawdziwy przysmak. Po prostu musisz poprawnie ugotować tę rybę, która nie jest dokładnie rybą. W przeciwnym razie smak gotowego dania zostanie niepoprawnie zepsuty. Jak zrobić wszystko poprawnie, ten przepis powie Ci. Na przykład minogi należy wziąć do gotowania wyłącznie żywych, a śluz należy ostrożnie usunąć z nich. Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie sekrety gotowania Minoga są poniżej... :)
UrmidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 30 % 7 g
138 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 1 h 30 min

dla prawidłowego przygotowania tego dania i doskonałego smaku bardzo ważne jest, aby minogi były żywe. Wkładamy je do dużego pojemnika, wlewamy sól, nie oszczędzając, po czym zostawiamy je w soli na pół godziny. Sól należy użyć dużej. W tym czasie minogi zasną, a śluz z ich ciał będzie lepiej oczyszczony.

kiedy minie pół godziny, wycieramy każdą dużo śluzu. Możesz użyć do tego rękawicy lub ręcznika, serwetek. Usuwamy śluz i myjemy Minoga pod kranem. Następnie odcinamy głowy minogów i ponownie je myjemy, zmywając wystającą krew. Linia odcięcia głowy biegnie za otworami skrzelowymi. Możesz nawet cofnąć się od ostatniego centymetra.

pokrój Minoga na kawałki 6-7 cm, przesiej mąkę na duży płaski talerz i panieruj każdy kawałek Minoga. Kładziemy dużą patelnię na dużym ogniu, wlewamy do niej olej roślinny, dobrze go rozgrzejemy. Smażyć kawałki Minoga z obu stron na złoty kolor - z każdej strony przez 4 minuty.

smażone kawałki Minoga wkładamy do wcześniej wysterylizowanego słoika. Możesz go wysterylizować w dowolny dogodny sposób, na przykład trzymać nad parą przez 10 minut. Lub użyj piekarnika / kuchenki mikrofalowej.

przygotuj marynatę, łącząc wodę, ocet winny, sól, cukier, czarny pieprz, goździki, liście laurowe, suchy rozmaryn w rondlu. Doprowadź marynatę do wrzenia na dużym ogniu, gotuj przez kilka minut i wlej Minoga. Zamknij słoik szczelnie sterylną pokrywką, pozwól obrabianemu przedmiotowi całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej. Następnie słoik z minogami można schować do przechowywania - w zimnym i ciemnym miejscu.

za 3 dni minogi będą gotowe do podania, aw słoiku z nimi pojawi się najsłynniejsza pyszna galaretka. Możesz przechowywać ten przysmak w lodówce przez co najmniej miesiąc.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Minóg - 166   kcal/100g

Podobne przepisy