skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyszczamy nerki wołowe z filmów, wycinamy tłuszcz. Dokładnie umyj oczyszczone nerki, a następnie włóż do miski i zalej zimną wodą. Podroby moczymy przez 7-8 godzin, zmieniamy wodę co 2 godziny. Jest to konieczne, aby pozbyć się nieodłącznego zapachu nerek. Im dłużej są moczone, tym lepiej.
2. Wołowinę myjemy, kroimy w kostkę. Namoczone nerki kroimy również w kostkę, proporcjonalnie do mięsa.
3. Obierz cebulę z łuski, drobno pokrój w kostkę. Obierz marchewki, umyj je pod bieżącą wodą. Pokrój go w duże kostki. Obierz czosnek, pokrój na talerze.
4. Wlej trochę warzyw do miski multicookera, rozłóż cebulę i czosnek. Wybierz program "SMAŻENIE", gotuj przez 2 minuty. W tym czasie cebula stanie się przezroczysta, a czosnek nada olejowi swoje aromaty.
5. Następnie rozprowadzamy nerki i wołowinę do warzyw, kontynuujemy smażenie składników przez 5 minut. W tym procesie mieszamy, aby każdy kawałek był smażony ze wszystkich stron.
6. A teraz wlej odpowiednią ilość mąki, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, niech mąka równomiernie rozprowadzi się na mięsie i nerkach.
7. W małej misce wlej sos pomidorowy, czerwone Wino i trochę wody. Wymieszaj składniki, wlej zawartość multicookera do powstałego sosu, nie mieszaj.
8. Po sosie rozłóż marchewki na powierzchni. Zmieniamy program na "duszenie", gotujemy przez godzinę i 30 minut. Wołowina powinna być miękka, a nerki delikatne w smaku.
podawaj danie na stole na gorąco. Udekoruj świeżą pietruszką.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Nerki wołowe - 86 kcal/100g