nerki wołowe w powolnej kuchence

Przygotuj pyszne danie mięsne na lunch lub kolację. Nerki wołowe z mięsem są bardzo łatwe do przygotowania w powolnej kuchence. Multicooker od dawna stał się wiernym pomocnikiem w kuchni dla wielu gospodyń domowych i nie bez powodu. Rzeczywiście, z jego pomocą możesz wykonać wiele operacji kulinarnych, a jednocześnie nie stać godzinami przy kuchence. Proponowane danie jest tego żywym dowodem. Składniki są najpierw smażone, a następnie duszone w powolnej kuchence. W przypadku tego przepisu lepiej jest, jeśli wołowina jest bez kości, tylko miąższ. A proces moczenia nerek w żadnym wypadku nie powinien być ignorowany!
GeRaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 40 % 8 g
103 kcal
IG: 29 / 57 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 30 min

1. Oczyszczamy nerki wołowe z filmów, wycinamy tłuszcz. Dokładnie umyj oczyszczone nerki, a następnie włóż do miski i zalej zimną wodą. Podroby moczymy przez 7-8 godzin, zmieniamy wodę co 2 godziny. Jest to konieczne, aby pozbyć się nieodłącznego zapachu nerek. Im dłużej są moczone, tym lepiej.

2. Wołowinę myjemy, kroimy w kostkę. Namoczone nerki kroimy również w kostkę, proporcjonalnie do mięsa.

3. Obierz cebulę z łuski, drobno pokrój w kostkę. Obierz marchewki, umyj je pod bieżącą wodą. Pokrój go w duże kostki. Obierz czosnek, pokrój na talerze.

4. Wlej trochę warzyw do miski multicookera, rozłóż cebulę i czosnek. Wybierz program "SMAŻENIE", gotuj przez 2 minuty. W tym czasie cebula stanie się przezroczysta, a czosnek nada olejowi swoje aromaty.

5. Następnie rozprowadzamy nerki i wołowinę do warzyw, kontynuujemy smażenie składników przez 5 minut. W tym procesie mieszamy, aby każdy kawałek był smażony ze wszystkich stron.

6. A teraz wlej odpowiednią ilość mąki, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, niech mąka równomiernie rozprowadzi się na mięsie i nerkach.

7. W małej misce wlej sos pomidorowy, czerwone Wino i trochę wody. Wymieszaj składniki, wlej zawartość multicookera do powstałego sosu, nie mieszaj.

8. Po sosie rozłóż marchewki na powierzchni. Zmieniamy program na "duszenie", gotujemy przez godzinę i 30 minut. Wołowina powinna być miękka, a nerki delikatne w smaku.

podawaj danie na stole na gorąco. Udekoruj świeżą pietruszką.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Nerki wołowe - 86   kcal/100g

Podobne przepisy