udka z kaczki na patelni

Przygotuj pachnącą kaczkę ze złotą chrupiącą skórką! Udka z kaczki na patelni można podawać na lunch lub kolację. Gotowanie kaczki nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Najpierw mięso marynuje się w aromatycznych ziołach z czosnkiem. Następnie kompozycję zmywa się, a mięso smaży się na oleju kokosowym. Nawiasem mówiąc, olej kokosowy można zastąpić tłuszczem z kaczki, ale jest to dla amatora. Do udek z kaczki można podać przystawkę z warzyw, gotowanych ziemniaków, ryżu lub kaszy gryczanej. Ogólnie rzecz biorąc, każda owsianka może stać się przystawką.
♥Solii♥+Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 14 g
tłuszcze 71 % 39 g
węglowodany 4 % 2 g
414 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h

kaczątko odnosi się do ciemnych odmian mięsa drobiowego. Mięso kaczki jest twardsze ze względu na zawartość dużej liczby naczyń krwionośnych. Ale ma to swoje zalety: mięso z kaczki jest uważane za bardzo przydatne, zaleca się je jeść osobom cierpiącym na anemię i zaburzenia nerwowe.

nie zapominaj również, że kaczątko jest dość tłuste, ale większość tłuszczu jest skoncentrowana w skórze. Tak więc po zdjęciu skóry mięso stanie się bardziej dietetyczne.

1. Nogi kaczki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie suszymy ręcznikami papierowymi.

2. Zmiel dwa liście laurowe w moździerzu. Rozprowadzamy do nich rozmaryn, mielony czarny pieprz i bardzo małą gałkę muszkatołową. Pocieramy przyprawy tłuczkiem.

3. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Przetrzyj kleik czosnkowy i grubą sól przygotowanymi udkami kaczki, a następnie obficie posyp pikantną mieszanką.

4. Nogi układamy w ciasnej torbie z zapięciem, wysyłamy do lodówki na jeden dzień. W tym czasie mięso jest nasycone aromatami przypraw i czosnku, dobrze solone.

5. Po określonym czasie moje udka w ciepłej wodzie dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie natrzyj czarnym pieprzem.

6. Smażyć udka na oleju kokosowym, aż powstanie rumiana chrupiąca skórka. Smażyć najpierw na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką z dodatkiem pozostałych liści laurowych i gałązek tymianku. Następnie zdejmij pokrywkę, smaż, aż powstanie rumieniec.

rumieniec może być lżejszy lub bardziej intensywny. Tutaj musisz kierować się swoimi preferencjami smakowymi.

podawaj nogi kaczki posypane grubą solą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Olej kokosowy - 925   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Kacze udka - 405   kcal/100g
  • Udka z kaczki smażone - 266   kcal/100g

Podobne przepisy