skład / składniki
metoda gotowania
kaczątko odnosi się do ciemnych odmian mięsa drobiowego. Mięso kaczki jest twardsze ze względu na zawartość dużej liczby naczyń krwionośnych. Ale ma to swoje zalety: mięso z kaczki jest uważane za bardzo przydatne, zaleca się je jeść osobom cierpiącym na anemię i zaburzenia nerwowe.
nie zapominaj również, że kaczątko jest dość tłuste, ale większość tłuszczu jest skoncentrowana w skórze. Tak więc po zdjęciu skóry mięso stanie się bardziej dietetyczne.
1. Nogi kaczki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie suszymy ręcznikami papierowymi.
2. Zmiel dwa liście laurowe w moździerzu. Rozprowadzamy do nich rozmaryn, mielony czarny pieprz i bardzo małą gałkę muszkatołową. Pocieramy przyprawy tłuczkiem.
3. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Przetrzyj kleik czosnkowy i grubą sól przygotowanymi udkami kaczki, a następnie obficie posyp pikantną mieszanką.
4. Nogi układamy w ciasnej torbie z zapięciem, wysyłamy do lodówki na jeden dzień. W tym czasie mięso jest nasycone aromatami przypraw i czosnku, dobrze solone.
5. Po określonym czasie moje udka w ciepłej wodzie dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie natrzyj czarnym pieprzem.
6. Smażyć udka na oleju kokosowym, aż powstanie rumiana chrupiąca skórka. Smażyć najpierw na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką z dodatkiem pozostałych liści laurowych i gałązek tymianku. Następnie zdejmij pokrywkę, smaż, aż powstanie rumieniec.
rumieniec może być lżejszy lub bardziej intensywny. Tutaj musisz kierować się swoimi preferencjami smakowymi.
podawaj nogi kaczki posypane grubą solą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Olej kokosowy - 925 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Kacze udka - 405 kcal/100g
- Udka z kaczki smażone - 266 kcal/100g