wątróbka wołowa z cebulą w powolnej kuchence

Dowiedz się inny sposób, jak ugotować pyszną wątrobę. Wątróbkę wołową z cebulą najlepiej gotować w powolnej kuchence. W tej metodzie gotowania maksymalne korzyści: podroby dobrze się duszą, nie trzeba długo stać przy kuchence, nic się nie pali i nie gotuje. Piękno potrawy polega również na tym, że wątroba jest duszona w pikantnym sosie z wina i octu. Ten sos doskonale harmonizuje z olejem i sokami z samej wątroby, które zostały uwolnione podczas smażenia. Z przypraw tylko sól i pieprz, nic więcej. Ale mała wskazówka: lepiej jest użyć świeżo zmielonego pieprzu, jest bardziej aromatyczny.
swetulekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 19 % 6 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Zaleca się namoczenie wątroby przed gotowaniem. Aby to zrobić, włóż podroby do miski, napełnij zimną wodą, aby całkowicie pokryła wątrobę. Pozostaw w temperaturze pokojowej na godzinę.

2. Po upływie określonego czasu spuść wodę. Moja wątroba pod bieżącą wodą, oczyszczona z filmów.

3. Pokrój na kawałki, aby wygodnie było jeść. Kawałki nie powinny być małe ani Duże.

4. Wlej oliwę z oliwek do miski multicookera, a także dodaj kawałek masła. Wybierz program "SMAŻENIE", pozwól olejowi się rozgrzać, stopić, połączyć.

5. Przygotowaną wątrobę rozprowadzamy w mieszance olejów, smażymy przez 10 minut. W tym procesie mieszamy. Nie trzeba zamykać pokrywy podczas smażenia.

6. Obierz czerwoną cebulę, pokrój w półpierścienie. Rozłóż cebulę na wątrobie. Smażyć przez kolejne 5 minut.

7. Następnie wlej ocet z białego wina i czerwone słodkie wino do miski multicookera. Sól i pieprz do smaku.

8. Zmieniamy program na "duszenie", gotujemy przez 40 minut. Aby nie przegapić czasu, Ustaw timer na kuchence mikrofalowej.

9. Przygotuj pietruszkę: umyj ją pod bieżącą wodą, odetnij liście, łodygi nie będą potrzebne. Drobno posiekaj liście.

10. 5 minut przed sygnałem dźwiękowym dodaj zielenie, spróbuj potrawy do smaku. Jeśli to konieczne, nadal możesz posolić i doprawić pieprzem.

podajemy na stole jako niezależne danie lub z przystawką. Ziemniaki, makaron, kasza gryczana lub ryż są idealne jako dodatek.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy