skład / składniki
metoda gotowania
przed przygotowaniem sałatki przygotujemy wszystkie składniki zgodnie z listą. Umyj pomidory, wytrzyj ręcznikiem i pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Umytą i wysuszoną paprykę oczyszczamy z nasion i łodyg, kroimy na duże kawałki. Obierz cebulę z łuski, pokrój w duże kostki. Łączymy pomidory, cebulę i paprykę w dużej salaterce.
w osobnej małej misce wymieszaj oliwę z oliwek i sok z cytryny (wyciśnij z cytryny). Dodaj drobno posiekane liście bazylii, a także jeden ząbek czosnku, który najpierw należy obrać i zetrzeć na najmniejszej tarce. Wlej ocet balsamiczny i wszystko dobrze wymieszaj. Teraz doprawiamy warzywa w salaterce powstałą mieszanką, mieszamy i zostawiamy na razie.
kiełbasy myśliwskie kroimy wzdłuż na duże kawałki. Obierz pozostały ząbek czosnku i pokrój go w kostkę. Podgrzej patelnię oliwą z oliwek na średnim ogniu, włóż pokrojone kiełbaski i smaż je przez 3-4 minuty, nie zapominając o mieszaniu. Następnie dodaj czosnek i smaż, mieszając, przez kolejne 2 minuty. Czosnek wyjmujemy z patelni i wyrzucamy - oddał cały swój aromat i nie jest już potrzebny.
dodaj smażone kiełbaski myśliwskie do salaterki do marynowanych warzyw, rozłóż tam białą fasolę w puszkach i posiekaną świeżą natkę pietruszki. W razie potrzeby sól. Wszystko delikatnie wymieszaj i ułóż sałatkę na porcjach, jeśli planujesz podawać ją na ciepło. Jeśli sałatka zostanie podana później na zimno, możesz ją włożyć do lodówki bezpośrednio w salaterce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g
- Kiełbasy myśliwskie - 326 kcal/100g