Sałatka z kiełbasą myśliwską i fasolą

przepyszna sałatka, która nie pozostawi nikogo obojętnym! Sałatka z kiełbaskami myśliwskimi przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wędlin i warzyw. Wygląda apetycznie i wykwintnie, smaki urzekają i kuszą, a przygotowanie jest bardzo proste. Zaletą sałatki przygotowanej według tego przepisu jest to, że można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto wypróbować obie opcje, aby określić swoje preferencje.
valeriyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 27 % 7 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

przed przygotowaniem sałatki przygotujemy wszystkie składniki zgodnie z listą. Umyj pomidory, wytrzyj ręcznikiem i pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Umytą i wysuszoną paprykę oczyszczamy z nasion i łodyg, kroimy na duże kawałki. Obierz cebulę z łuski, pokrój w duże kostki. Łączymy pomidory, cebulę i paprykę w dużej salaterce.

w osobnej małej misce wymieszaj oliwę z oliwek i sok z cytryny (wyciśnij z cytryny). Dodaj drobno posiekane liście bazylii, a także jeden ząbek czosnku, który najpierw należy obrać i zetrzeć na najmniejszej tarce. Wlej ocet balsamiczny i wszystko dobrze wymieszaj. Teraz doprawiamy warzywa w salaterce powstałą mieszanką, mieszamy i zostawiamy na razie.

kiełbasy myśliwskie kroimy wzdłuż na duże kawałki. Obierz pozostały ząbek czosnku i pokrój go w kostkę. Podgrzej patelnię oliwą z oliwek na średnim ogniu, włóż pokrojone kiełbaski i smaż je przez 3-4 minuty, nie zapominając o mieszaniu. Następnie dodaj czosnek i smaż, mieszając, przez kolejne 2 minuty. Czosnek wyjmujemy z patelni i wyrzucamy - oddał cały swój aromat i nie jest już potrzebny.

dodaj smażone kiełbaski myśliwskie do salaterki do marynowanych warzyw, rozłóż tam białą fasolę w puszkach i posiekaną świeżą natkę pietruszki. W razie potrzeby sól. Wszystko delikatnie wymieszaj i ułóż sałatkę na porcjach, jeśli planujesz podawać ją na ciepło. Jeśli sałatka zostanie podana później na zimno, możesz ją włożyć do lodówki bezpośrednio w salaterce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g
  • Kiełbasy myśliwskie - 326   kcal/100g

Podobne przepisy