skład / składniki
metoda gotowania
danie to nie jest trudne, ale bardzo, bardzo smaczne. A gotowanie jest proste i szybkie. Zaczniemy od przygotowania składników:
- obierz i drobno posiekaj czerwoną cebulę, przenieś ją do miski,
- zagniataj (lub drobno posiekaj) ser owczy, włóż go do osobnego pojemnika średniej wielkości,
- umyj i osusz zielonymi serwetkami papierowymi, a następnie drobno posiekaj. Możesz wziąć dowolne warzywa według własnego gustu, na przykład koperek, pietruszka, estragon lub zielona cebula będą dobrze działać. Możesz wziąć mieszankę ziół.
zaczynamy gotować, po co:
- umieść średnią patelnię na średnim ogniu, wlej do niej oliwę z oliwek, dobrze podgrzej,
- rozłóż cebulę, smaż, mieszając, aż zmięknie. W czasie zajmie to około 4 minut,
- dodaj szpinak do cebuli. Nie rozprowadzaj całego szpinaku na raz, dodaj go małymi garściami i gotuj, aż zwiędnie, mieszając. Gdy szpinak zwiędnie, dodaj następną garść,
- wszystko zalać sokiem z cytryny, posolić, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wszystko wymieszać i zdjąć patelnię z ognia,
- dodaj powstałą mieszaninę z patelni do owczego sera i dobrze wymieszaj-nadzienie jest gotowe,
- kładziemy naleśnik na powierzchni roboczej, dodajemy czwartą część nadzienia do jego środka, a następnie składamy naleśnik na pół, a następnie ponownie na pół. Powtarzamy to samo z pozostałymi naleśnikami i nadzieniem,
- Przywróć patelnię do średniego ciepła, dodaj do niej masło, mieszaj, aż się rozpuści,
- kładziemy złożone naleśniki na patelni, gotujemy na złoty kolor, a następnie odwracamy i gotujemy na złoty kolor z drugiej strony.
gotowe naleśniki układamy na talerzach do serwowania i posypujemy mieszanką świeżych ziół. Podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Naleśniki na Rast.olej - 235 kcal/100g
- Naleśniki na oliwie.olej - 200 kcal/100g
- Ser owczy - 341 kcal/100g