naleśniki ze szpinakiem i serem

proste i bardzo smaczne danie! Śniadanie śródziemnomorskie! Naleśniki ze szpinakiem i serem są bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli pozostały naleśniki, pozostaje tylko przygotować pyszne i zdrowe nadzienie i nadziewać je. Lub możesz upiec świeże naleśniki, ponieważ nie jest to trudne, ale potrzebujesz tylko czterech. Jednak dla większej liczby porcji wystarczy proporcjonalnie zwiększyć składniki. Obfite, pożywne i jednocześnie wyśmienite śniadanie na dobry dzień!
ksi-ksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 43 % 15 g
209 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

danie to nie jest trudne, ale bardzo, bardzo smaczne. A gotowanie jest proste i szybkie. Zaczniemy od przygotowania składników:

- obierz i drobno posiekaj czerwoną cebulę, przenieś ją do miski,

- zagniataj (lub drobno posiekaj) ser owczy, włóż go do osobnego pojemnika średniej wielkości,

- umyj i osusz zielonymi serwetkami papierowymi, a następnie drobno posiekaj. Możesz wziąć dowolne warzywa według własnego gustu, na przykład koperek, pietruszka, estragon lub zielona cebula będą dobrze działać. Możesz wziąć mieszankę ziół.

zaczynamy gotować, po co:

- umieść średnią patelnię na średnim ogniu, wlej do niej oliwę z oliwek, dobrze podgrzej,

- rozłóż cebulę, smaż, mieszając, aż zmięknie. W czasie zajmie to około 4 minut,

- dodaj szpinak do cebuli. Nie rozprowadzaj całego szpinaku na raz, dodaj go małymi garściami i gotuj, aż zwiędnie, mieszając. Gdy szpinak zwiędnie, dodaj następną garść,

- wszystko zalać sokiem z cytryny, posolić, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wszystko wymieszać i zdjąć patelnię z ognia,

- dodaj powstałą mieszaninę z patelni do owczego sera i dobrze wymieszaj-nadzienie jest gotowe,

- kładziemy naleśnik na powierzchni roboczej, dodajemy czwartą część nadzienia do jego środka, a następnie składamy naleśnik na pół, a następnie ponownie na pół. Powtarzamy to samo z pozostałymi naleśnikami i nadzieniem,

- Przywróć patelnię do średniego ciepła, dodaj do niej masło, mieszaj, aż się rozpuści,

- kładziemy złożone naleśniki na patelni, gotujemy na złoty kolor, a następnie odwracamy i gotujemy na złoty kolor z drugiej strony.

gotowe naleśniki układamy na talerzach do serwowania i posypujemy mieszanką świeżych ziół. Podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Naleśniki na Rast.olej - 235   kcal/100g
  • Naleśniki na oliwie.olej - 200   kcal/100g
  • Ser owczy - 341   kcal/100g

Podobne przepisy