skład / składniki
metoda gotowania
dodaj sól i wodę do mięsa mielonego, dobrze zagniataj ręką przez 7-10 minut, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny.
dodaj 100 g drobno posiekanej cebuli, czarnego i czerwonego pieprzu, kolendry i 1 mielonego ząbka czosnku do gotowego mięsa mielonego.
nasmaruj deskę do krojenia olejem roślinnym, aby mięso mielone nie przykleiło się do deski, podziel mięso mielone na 2 lub 3 równe części i uformuj na desce okrągłe tortille o średnicy 10-15 cm i grubości 1,2 cm-1,5 cm.
rozgrzej patelnię grillową i lekko posmaruj olejem roślinnym.
za pomocą noża zdejmij przygotowaną tortillę z deski i umieść na patelni. Smaż pleskawicę przez pierwszą minutę na dużym ogniu i cztery minuty na średnim ogniu, odwróć i smaż przez pierwszą minutę na dużym ogniu i cztery minuty na średnim ogniu. Podawaj gorącą pleskawicę ze świeżymi warzywami, ziołami i pieczoną papryką. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g