Pleskawica mielona

tradycyjny przepis na Pleskawicę. Ojczyzną pleskavicy jest Serbia, stąd ten duży kotlet mięsny zyskał szeroką popularność na Bałkanach. Tradycyjny przepis nakazuje stosowanie mielonej wołowiny i wieprzowiny w tych samych proporcjach. W muzułmańskich Bośni i Hercegowinie używa się tylko młodej wołowiny (junyatina). "Pљескати" w tłumaczeniu z serbskiego klaskać, w istocie kotlet.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 71 % 24 g
węglowodany 3 % 1 g
265 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

dodaj sól i wodę do mięsa mielonego, dobrze zagniataj ręką przez 7-10 minut, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny.
dodaj 100 g drobno posiekanej cebuli, czarnego i czerwonego pieprzu, kolendry i 1 mielonego ząbka czosnku do gotowego mięsa mielonego.
nasmaruj deskę do krojenia olejem roślinnym, aby mięso mielone nie przykleiło się do deski, podziel mięso mielone na 2 lub 3 równe części i uformuj na desce okrągłe tortille o średnicy 10-15 cm i grubości 1,2 cm-1,5 cm.
rozgrzej patelnię grillową i lekko posmaruj olejem roślinnym.
za pomocą noża zdejmij przygotowaną tortillę z deski i umieść na patelni. Smaż pleskawicę przez pierwszą minutę na dużym ogniu i cztery minuty na średnim ogniu, odwróć i smaż przez pierwszą minutę na dużym ogniu i cztery minuty na średnim ogniu. Podawaj gorącą pleskawicę ze świeżymi warzywami, ziołami i pieczoną papryką. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy