bajty kfc

cudowny kurczak rozpływający się w ustach! Nie da się oderwać! Kto nie lubi bajtów z kfc? Tak, jest ich niewiele lub wcale. Jak możesz nie kochać pysznego mięsa z kurczaka w pachnącym złotym cieście? Tak, to danie nie jest na co dzień, ponieważ jest dość kaloryczne. Ale dlaczego od czasu do czasu nie zadowolić siebie i bliskich tak pyszną przekąską? Jest to całkowicie uzasadnione. Do gotowania potrzebujesz świeżego fileta z kurczaka lub piersi i małego zestawu przypraw.
NicoleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 13 g
tłuszcze 47 % 27 g
węglowodany 31 % 18 g
359 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

KFC od dawna podbiło świat swoimi pysznościami. Wszystko byłoby dobrze, ale nie są tanie. A poza tym każda gospodyni przynajmniej raz w życiu wpadła na pomysł samodzielnego przygotowania ulubionego dania. Na to jest ten przepis. Z jego pomocą możesz gotować pikantne i pachnące bajty z kurczaka i cieszyć się nimi bez wychodzenia z domu. Miły bonus-to wcale nie jest drogie! Musisz kupić filet z kurczaka od zaufanego producenta, powinien być świeży i w żadnym wypadku nie mrożony. Bardzo często Mrożone mięso jest zepsute lub nie świeże.

1. Wlej mleko do miski, tutaj rozbijamy jajko kurze. Wlej połowę porcji mielonej papryki i sól do smaku. Ubij masę ręczną trzepaczką.

2. Wlej część mąki (około 100 gramów) do powstałej masy, kontynuuj ubijanie. Konsystencja masy przypomina śmietanę, nie powinna zawierać grudek.

3. Filet z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy na kawałki. Rozłóż te same kawałki w misce z przygotowanym sosem, wymieszaj. Pozostaw na dwie godziny w zimnym miejscu.

4. Wlej pozostałe przyprawy i mąkę do gęstej celofanowej torby, potrząśnij torebką, aby wymieszać suche składniki.

5. A teraz w małych partiach układamy kawałki kurczaka w powstałej mieszance i energicznie wstrząsamy.

6. Równolegle z tym procesem wlej olej roślinny do rondla i wyślij do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, włóż do niego panierowane kawałki kurczaka.

7. W ten sposób panierujemy i smażymy bajty partiami, usuwając złote kawałki łyżką cedzakową.

to wszystko. Możesz rozpocząć degustację. Nie zapomnij o sosie - bez niego nigdzie!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy