Grillowana szyjka wieprzowa z kością

pyszne, soczyste! Mężczyźni na pewno to docenią! Przygotowujemy się do kebabów!
LidiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 72 % 34 g
węglowodany 0 % 0 g
357 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj wszystkie przyprawy z adjika i olejem. Ziru (zmiel w moździerzu). Opłucz szyję wieprzową, osusz i obficie posmaruj marynatą. Pozostaw na kilka godzin lub na noc w lodówce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię grillową. Smaż mięso na dużym ogniu przez 5 minut z każdej strony, uszczelnij mięso skórką. Nie zapomnij o bokach. Następnie kolejne kilka minut z każdej strony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyłącz piec. Pozwól mięsu odpocząć przez kilka minut, aby rozprowadzić sok. Podawać ze świeżymi warzywami. I mężczyzn, z pieczonymi kawałkami ziemniaków. Smacznego!

bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie! Zimą na grillu, latem na grillu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g

Podobne przepisy